Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

53. Magyar Kongresszus, Rendezvények és előadók

2013. NOVEMBER 29. PÉNTEK / FRIDAY:

A pénteki és szombati rendezvények helyszíne az Edison II és az Armington előadóterem. Munkaelnökök a Magyar Társaság vezetőségi tagjai. A péntek reggeli műsort Toldy Ágnes (Huron, OH) vezeti.
Dr. Nádas JánosA kongresszus megnyitója:
Dr. Nádas János, elnök

Az LIII. (53.) Magyar Kongresszus 2013 évi témája:

„Magyar Vagy? Testvérem Vagy!”

 

 

Dr. P. Pereszlenyi Marta

Dr. P. Pereszlényi Márta (Cleveland, OH): „Tavaszi Zápor c. film: magyar-francia kapcsolatok a II. világháború előtt”

AZ ELŐADÁSRÓL:

1930-as évek elején, egy vidéki nemesi kúriában bálba készülődnek. A cselédlány Mari elkíséri gazdáját és annak leányát a bálba. Mari csak kívülről figyeli a bálozókat, de onnan is elzavarják. Később az intéző a bálból hazakíséri a házikisasszonyt, majd még ott a kertben bonbonokkal kínálgatja, végül elcsábítja Marit. Hónapokkal később a gazdaasszony megtalálja Mari babakelengyéjét és elkergeti őt a háztól. A terhes lány a faluban senkinél nem kap munkát, ezért a városba megy, alkalmi takarításból próbál megélni, ott szüli meg gyermekét.
A falujába megy megkeresztelni kislányát és amikor azonban a városba visszatér, becsöngetnek hozzá: három hölgy feljelentése alapján hatósági intézkedéssel elveszik és lelencházba adják a kislányt. Mari kétségbeesve keresni kezdi gyermekét. A falujában bolondnak tartják, űzik, gúnyolják. Megkondul a templom harangja Mari ám a templomban elterül a földön. A történet az égben folytatódik. Megpillantja, hogy lenn a Földön lányát el akarják csábítani, ekkor kiönti a vödör vizet, vagyis záport zúdít a Földre: az alföldi legenda szerint a halott anya így akadályozza meg lánya rossz útra térését.

Filmtörténeti szerepe

Fejős Pál film rendező korábban az Egyesült Államokban rendezett némafilmeket. Onnan Párizson át hazajött, hogy itt művészi igényességgel készítsen filmet, amire szerinte az USA-ban nem volt lehetőség. A filmet több nyelvi változatban készítette és a főszerepet ismert francia filmsztárra, Annabellára bízta. Bár a cselekmény a „bukott” cselédlány sablonos történetére épül, az alkotás így is kiemelkedik a hosszú párbeszédekkel zsúfolt, egysíkúan fényképezett korai magyar hangosfilmek közül. A filmben csak kevés szöveg hangzik le, a „Tavaszi zápor félúton van a modern művészfilm és a konvencionális melodráma között.” Filmjét a korabeli közönség és kritika egyaránt elutasította, de a korai magyar hangosfilm történetének jelentős alkotásaként tartják számon.

További részletek a csatolmányban találhatók.

 

Az ulesekrol es az eloadokrol 2013

Az ulesekrol es az eloadokrol 2013