Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

56. MAGYAR KONGRESSZUS – Magyar Borvidékek

Két előadást tervezünk „Borokról” a Magyar Kongresszuson November 25-én Péntek reggel 10:45-kor „Magyar Borvidékek” d.u. 2-kor „Hogyan Kóstoljunk bort” előadóink Pólya Viktor és Juhász Péter mind ketten végzet borszakértők.

Helyszin:

Hilton Garden Inn Downtown Cleveland
1100 Carnegie Avenue, Cleveland, Ohio, USA 44115

“MAGYAR BORVIDÉKEK”: Az elmúlt harminc évben jelentős változásokon ment át a magyar borszakma. Ezek a változások olykor egy jól átgondolt stratégia mentén, olykor pedig ad hoc módon, egy-egy úttörő borász ötletei alapján mentek végbe. Mit hoztak ezek a változások? Mik hazánk erősségei és milyen kihívásokkal állunk szemben az egyes borvidékeken? Milyen trendek fedezhetők fel? Ezek közül mi tűnik előre mutatónak, mi veszélyesnek? Az előadók egy olyan átfogó kép megismertetésére tesznek kísérletet, amelynek birtokában egy előképzettség nélküli borfogyasztó is mélyebb összefüggéseiben láthatja meg a magyarországi helyzetet: tudni fogja, mi folyik otthon.

 

“HOGYAN KÓSTOLJUNK BORT”

A borkóstolásról: A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni! A borkóstolás nem más, mint az ízek, illatok tanulása, tanulmányozása. Ebben komoly szerephez jut a szemünk (amikor a bor színét, fényét, átlátszóságát, mozgását figyeljük a pohárban), az orrunk (amikor az illatát vizsgáljuk), a szánk, amikor kis kortyokban ízlelgetjük, valamint az értelmünk, amikor összegezni próbáljuk a benyomásainkat. Nem kell, hogy minden bort szeressünk, mindenkinek más tetszik, más ízeket szeret. Ez függhet nemtől, életkortól, tapasztalattól. Az ízlések elsőbbségéről nem érdemes vitatkozni, a lényeg, hogy nyitottak legyünk, próbálkozzunk, tanuljunk, akár egymás véleménye által. De soha ne feledjük, amikor véleményt alkotunk egy kóstolt borról, hogy a szőlész és borász egy éves munkájáról mondunk véleményt. Ezt és mások ízlését is tartsuk mindig tiszteletben!

 

Juhász Péter  és Pólya Viktor (Calasanctius ösztöndíjasok), WSET [= Wine and  Spirit Education Trust] Advanced borszakértők:

AZ ELŐADÓKRÓL:

Juhász Péter
Juhász Péter

Juhász Péter

Ózdon született. Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte 2006 és 2012 között, de ösztöndíjjal a németországi Kölnben is eltöltött egy évet. Sportmenedzseri diplomájával a Magyar Jégkorong Szövetségnél helyezkedett el, ahol versenyigazgatóként négy évig dolgozott. 2015 szeptemberében érkezett az Egyesült Államokba, a Calasanctius Training Program keretein belül tanul Buffaloban, a Canisius College MBA szakán. A borokkal 2010 óta foglalkozik behatóbban, 2015 tavaszán a londoni Wine and Spirit Education Trust magyarországi iskolájában felsőfokú borszakértői vizsgát tett. 

 

 

 

Pólya Viktor
Pólya Viktor

Pólya Viktor

Siklósonszületett. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológia-földrajz tanári szakán végezte Budapesten. Az egyetem alatt ösztöndíjjal járt kint Dániában, illetve a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium tagja, diákbizottsági vezetője volt. Fél év tanítást követően egy magyar IT-cégnél dolgozott CSR-koordinátorként illetve egy nonprofit kft. forrásfejlesztőjeként. 2016 augusztusa óta a Calasanctius Training Program keretein belül végzi tanulmányait Buffaloban, a Medaille College Organizational Leadership szakán. A borok iránti érdeklődése 2009-re vezethető vissza, azóta több kurzust elvégzett és szervezett a témában. 2014-ben bor- és pezsgőgyártó szaktechnikusi oklevelet szerzett Villányban, 2015-ben pedig a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust budapesti iskolájában tett felsőfokú borszakértői vizsgát (WSET-III). 2011 után idén tart másodszor előadást a Magyar Kongresszuson.

[khattachment]