Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

49. Magyar Kongresszus – Dr. Tápay Miklós

Tápay

Cincinnati, OH-ból, véndégünk
Dr. Tápay Miklós
Két előadást tart a mai viharokat keltővilágpolitikáról,
illetve,
➢ „A Gázai Konfliktus: a blokád, csempés alagutak, és rakéták”
és
➢„Kié lesz a gázai földgáz?”

 

 

 

 

 
Tápay Miklós dr. önéletrajza
1928-ban született Szombathelyen. 1946-ban érettségizett a ciszterciták budai Szt. Imre Gimnáziumában. Miután a történelem, napi politika és külpolitika mindennél jobban érdekelte, diplomáciai pályára készült. Származása és politikai meggyőződése ezt 1946-ban lehetetlenné tette. Legjobb barátjának tanácsára hallgatva az orvosi pályát választotta és a Budapesti Orvostudományi Egyetemen kezdte tanulmányait. Egy évvel végzése előtt, 1951 június 29.-én családjával együtt aNyírségbe, Dombrádra telepítették ki, mert apja hivatásos katonatiszt volt. A Dombrádtól 6 km-re levő Barackosi Állami Gazdaságban, mint kényszermunkásmintaistállókat épített éhbérért. – Miután Magyarországon akkor nagy orvoshiány volt, Haynal professzor és egyik évfolyamtársa, Sey Marianne közbenjárására a kitelepítésből 1951 november 20.-án mentesítették, így 1952-ben végezni tudott. Utána a Ceglédi Kórház gyermekosztályán dolgozott. – 1956-ban a kórház Forradalmi Bizottságának elnökévé választották és emiatt 1956 decemberében menekülni kényszerült.
1957 februárjában érkezett az Egyesült Államokba. Gyermekgyógyászati szakképzését Cincinnatiban, allergia szakképzését pedig a Kansas City-i Egyetemen szerezte meg. – 1962 és 1998 között allergia- és gyermekgyógyász szakorvosként magánrendelőjében dolgozott Cincinnatiban. Az első nagy gyermek- allergológiai szakkönyv (F. Speer and R. J. Dockhorn: Allergy and Immunology in Childhood. 1973) egyik fejezetének szerzője.
1998-ban mint orvos, nyugdíjba ment és eredeti érdeklődésének megfelelően történelmi, külpolitikai és magyar témájú cikkekkel kezdte közírói tevékenységét. Cikkeit az Amerikai Magyar Újság, a müncheni és hazai szerkesztésű Nemzetőr, a Demokrata, a Magyar Nemzet, a nagykőrösi Kék Nefelejts, a beregszászi Kárpátalja és a marosvásárhelyi Népújság fogadták el közlésre. – 1997 óta minden évben előadott a Clevelandi Magyar Kongresszuson is.

 

 

 

 

 

 

 

49. Magyar Kongresszus - Tápay Miklós

49. Magyar Kongresszus - Tápay Miklós