Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

51. Magyar Kongresszus – Rendezvények és előadók

Rendezvények és előadók

 

2011. NOVEMBER 25. PÉNTEK:

A pénteki és szombati rendezvények helyszíne az Edison II és az Armington előadóterem. Munkaelnökök a Magyar Társaság vezetőségi tagjai. A péntek reggeli műsort Toldy Ágnes (Lorain, OH) vezeti.

9:45

Edison II Terem:  Dr. Nádas János, elnök – A kongresszus megnyitója

 

10:00-10:30

Edison-II Terem: Nádas Kuni (Canton, OH): A Magyar Társaság több, mint 50 éves munkája (Vetítéssel egybekötött imsertető)

Armington Terem: FILM: BÁNK BÁN – színes, magyar történelmi operafilm zárt körű bemutatója (2002,
116 perc)

Erkel Ferenc operája nyomán rendezte Káel Csaba. A mű nagy
részét eredeti helyszíneken – Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban,
Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten – forgatták. A film a romantikus
operát a XIX. századi historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal,
gazdag jelmez- és díszlettárral idézi meg. A filmben a jelenlegi legnagyobb
európai és világhírű magyar operaénekesek játszanak.

 

10:30-11:00

Edison-II Terem: Tóth Péter (Békéscsaba, Mo.): Interjú a világhírű fiatal zongoraművésszel – kérdez Russell Éva

Tóth Péter 1983. augusztus 25-én született Békéscsabán. Sok zongoristával ellentétben, akik korán kezdték zenei tanulmányaikat, Tóth Péter 11 évesen, 1994-ben ütötte le élete első zongorabillentyűjét egy szomszéd házban. Annyira megragadta ez az élmény, hogy azonnal be is iratkozott szülővárosának a zeneiskolájába. Mindössze két év zongoratanulás után Tóth Peter első helyezést ért el egy fiatalok számára rendezett nemzetközi zongoraversenyen, a németországi Wittenbergben, 1997-ben. Tanára Csontos József bátorítására Tóth Peter felvételizett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (akkoriban Zeneakadémia) kivételes tehetségek előkészítő tagozatára, ahová felvételt nyert. Egy évvel később neki ítélték a Bíró Sári Emlékdíjat. Tóth öt évig tanult az előkészítő tagozaton Nádor György, Réti Balázs és Bihary László tanítványaként. 1999-ben Tóth Peter megnyerte az olaszországi Bovinóban megrendezett Florestano Rossomandi Nemzetközi Zongoraversenyt, majd 2000-ben a weimari Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Nagy sikerű amszterdami Concertgebouw-i debütálása további rendszeres fellépéseket eredményezett Hollandiában. 2001-ben meghívást kapott az évente megrendezett Tiszadobi Zongorafesztiválra, amelyen Kocsis Zoltánnal és Ránki Dezsővel szerepelt együtt, majd ugyanabban az évben megnyerte a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. 2002-ben országos koncertturnéra indult a GlaxoSmithKline szponzoráltjaként. A következő négy évben Tóth Peter koncertezett Ausztriában, Oroszországban (a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban), Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Dél-Koreában és Japánban. Időközben generációjának egyik legjelentősebb Liszt-előadójává vált. Tóth Peter 2005-ben készítette el élete első CD-felvételét. A Liszt műveiből összeállított lemez Kései Zongoraművek címmel a német Stockfisch Records kiadásában jelent meg és 2006-ban elnyerte a Budapesti Liszt Társaság Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíját. 2007 márciusában az Amerikai Liszt Társaság meghívta egy szólóestre San Franciscóba. 2008-ban Tóth Peter megkapta zongoraművész diplomáját. Diplomakoncertjén Mozart és Schubert művei mellett Rachmaninoff 2. zongoraversenyét is megszólaltatta. 2009-ben teljes ösztöndíjat nyert Amerikába, a Fort Worth-i Texas Christian Universityre, ahol Dr. Ungár Tamás osztályába került. Tanulmányai közben volt alkalma rendszeresen visszajárni Európába koncerteket adni és családját meglátogatni Békéscsabán. Még ebben az évben koncertezett Kaliforniában és a perui fővárosban, Limában is. 2010 novemberében Tóth Peter két kategóriában is első helyet nyert a Los Angeles-i Liszt Ferenc Zongora- és Énekversenyen. 2011-es tervei között szerepel egy washingtoni és londoni debütálás, valamint egy szólóest a budapesti Régi Zeneakadémián.

https://petertothpianist.com/hu.html

 

11:00 —11:30

Edison-II Terem: Slattery Kriszta és Eppleyné Tábor Hajnal (Cleveland, OH): A Clevelandi Regös körútja Magyarországon és Felvidéken

Eppleyné Tábor Hajnal öt éve vezeti a Cleveland Regös Csoportot Slattery Krisztával és Tábor Mátyással együtt. Több éven át szépművészetet tanított általános iskolában, ma pedig a Clevelandi Szépművészeti Múzeumnál dolgozik mint pedagógus.

Slattery Kriszta teológiát és antropológiát tanult az egyetemen. 2006 óta szerepel mint a Clevelandi Regös Csoport egyik vezetője.

 

1:130-12:00

Edison-II Terem: Tömöry Éva (Torontó, Kanada):
Egy alkotó magyar család: a pécsi Angster család

Tömöry Éva a Magyar Kongresszuson előadást tart a híres pécsi Angster családról. A budapesti Kálvin téri református templomban, a kalocsai székesegyházban és a pécsi székesegyházban is szól egy-egy abból az 1300 orgonából, amelyek az Angster család pécsi műhelyében készültek.

Tömöry Éva a Torontói Egyetem Munk School of Global Affairs magyar programjának nyelvi lektora. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte a középiskolát, majd a Torontói Egyetemen folytatta tanulmányait. Mesterfokozatot a York Egyetemen szerzett, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója. Az elmúlt években előadást tartott Kanadában, a Cseh Köztársaságban, Litvániában és Horvátországban. 1991- től 2010-ig a Kanadai Magyarságtudományi Társaság titkára volt

A pécsi Angster József és orgonagyára – Angster József 1834-ben született a Baranya megyei Kácsfalun. Asztalostanonc lett Eszéken, majd vándorútra indult. Tíz évet töltött Nyugat-Európában, az orgonakészítés legnagyobb szaktekintélyeitől sajátította el a mesterséget. 1866-ban visszatért Pécsre, ahol haláláig, 1918-ig a város ipari életének megbecsült és oszlopos tagja volt. A pécsi Angster Orgonagyár az államosításig több mint 1300orgonát épített Közép-Európa-szerte és mintegy 3000 harmóniumot gyártott. A pécsi zsinagóga, a pécsi székesegyház, a kalocsai székesegyház, a kassai dóm, a budapesti bazilika, a budapesti Kálvin téri és a debreceni Kossuth téri templom, a szegedi Fogadalmi templom orgonái az Angster gyárban készültek. Az Angster Orgonagyár virágkorában több mint 100 főt foglalkoztatott, a Zsolnay gyár mellett Pécs másik ipari és szellemi büszkesége volt. Ennek ellenére a gyáralapító Angster Józsefre és gyárára kevesen emlékeznek. Ezt a hiányt pótolja Tömöry Éva előadása. Tavaly Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa, Tömöry Éva pedig pécsi születésű, ezért is választotta a helyi témát.

 

12:00-1:30

Ismerkedő fogadás: A Magyar Társaság szeretettel várja a kongresszus minden részvevőjétt. Háziasszony: Somogyiné Mariana (Cleveland, OH)

 

1:30-3:00

Edison-II Terem: Dr. Nándor Dreisziger (Kingston, Canada): “The Hungarian Conquest Reconsidered”

 

2:30-4:00

Armington Terem: FILM: ESZTER HAGYATÉKA — zárt körű filmbemutató. Színes, magyar filmdráma
(90 perc, 2008)

Sipos József filmje Márai Sándor
azonos című regényéből készült, amelyet eddig
harminc nyelvre fordítottak le. A történet a
harmincas évek Balaton-felvidékére repít minket,
ahol Eszter, a hamvaiban is szép úrinő él csendesen,
szerényen. Már nem vár sokat az élettől, hisz élete
valahol véget ért, amikor szerelme, a hűtlen,
szélhámos Lajos a nővérét vette el helyette. Lajos
táviratozik, hogy húsz év után meglátogatja
Eszteréket, és ez a különös vendégség minden
meghívott és hívatlan vendég életébe változást hoz.

 

3:00-3:30

Edison-II Terem: Brian Porter (Budapest, Hungary): As Director of Development at the Central European University (CEU), the speaker will describe programs available for international students.
Mr. Porter will also have a booth in the Exhibits area.

 

3:30-4:00

Edison-II Terem: Dancs Rózsa (Torontó, Kanada) A Kalejdoszkóp c. kétnyelvű folyóirat jelentősége nemzeti értékeink megtartásában és népszerűsítésében – kulturális híd a diaszpóra és az óhaza magyarsága között

Telchné Dancs Rózsa  Érmihályfalván született, szülőföldjének azonban a háromszéki Sepsimagyaróst és környékét tekinti, ahol gyermekkorát
töltötte. Magyar nyelv és irodalom szakos tanárként dolgozott Sepsiszentgyörgyön, mielőtt két kisgyermekével kivándorolt Kanadába. 1988 óta Torontóban él, ahol, miután honosíttatta mesterfokú diplomáját, könyvtárszakkal és számítógép-ismeretekkel egészítette ki tanulmányait a Seneca College-ban és a Torontói Egyetemen. Ezután évekig iskolai és közkönyvtárakban dolgozott mindaddig, amíg második férjével, Telch György professzorral Sigma, illetőleg Kaleidoscope Publishing néven megalapították könyvkiadói vállalkozásukat. Ezzel egyidőben, 1998-ban indították útjára a Kalejdoszkóp című, kétnyelvű, magyar-angol kulturális folyóiratot is, amely azóta – rövid megszakítással – minden második hónapban megjelenik. Több mint huszonhét könyvet szerkesztett, saját magyar és angol nyelvű írásai több antológiában megjelentek, önálló gyűjteményes kötetét Vaddisznók törték a törökbúzát címmel jelentette meg, amelyet a clevelandi Árpád Akadémia első díjjal tüntetett ki és amelynek második, átdolgozott kiadása 2010-ben jelent meg Magyarországon rendkívül nagy sikert aratva. Ugyancsak tavaly novemberben a nemzeti kultúra értékeit népszerűsítő, világszerte felmutató, a nemzeti egységért, a magyar nyelv megtartásáért folytatott, magas színvonalú újságírói tevékenységéért a Budapesten székelő Szervátiusz Alapítvány Szervátiusz Jenő-díjban részesítette. Évekig főszerkesztője volt a montreáli székhelyű Kanadai Magyar Képzőművészek Klubja negyedévenként megjelenő Hírlevelének és szerkesztette a Kanadai Magyar Kultúrközpont negyedévenkénti Értesítőjét mint a KMKK sajtóigazgatója. Több kanadai, magyarországi és erdélyi lap tudósítója, azonkívül kulturális programok rendszeres szervezője Torontóban.

 

4:15

Kiállító Terem: Volkerné, Dr. Almay Katalin  az Amerikai Magyar Szövetség intéző bizottságnak tagja, bemutatja kiállítását ― Erdély: Magyarságunk Tündérkertje

 

7:00

Nagy Bálterem:  IRODALOM ÉS MŰVÉSZEST
„Hagyományaink szállnak nemzedékről nemzedékre . . .”
Műsorvezető: Russell Éva (Cleveland, OH);
Jelszavunk nyomán hívjuk az idei Irodalmi és Művészestre, a Magyar Találkozó keretében, mert gyönyörű, gazdag a műsorunk!

 

8:00-9:30

Armington Terem: Hungarian Association Young Adult Program

 

 2011. NOVEMBER 26. SZOMBAT:

9:25

Edison-II Terem: Dr. Nádas János, elnök – Szombat reggeli megnyitó

 

9:30- 10:00

Edison-II Terem: Szentkirályi Endre (Cleveland, OH) katonai kutatásáról: Egy magyar falu katonái: clevelandi magyarok az amerikai hadseregben, 1951-2011

Szentkirályi Endre Clevelandben született 1969-ben, a Buckeye negyedben, de családja hamarosan átköltözött a város nyugati oldalára. Szülei beadták a hétfő esténkénti magyar iskolába és a péntek esténkénti cserkészetre. Később a
cserkészcsapatot vezette 5 éven át, 10 évig táncolt a Regős Csoportban. Egyetemi tanulmányait angol és amerikai irodalomból és németből a Cleveland State Universityn, ill. az Akroni Egyetemen végezte. 2004/2005-ben egy évet tanított Piliscsabán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Jelenleg Cleveland egyik külvárosi gimnáziumában angolt és németet tanít. Feleségével, Pigniczky Esztivel négy gyermekük van: Keve, Bendegúz, Vajk, és Enese.

Eddigi kutatása során 316 clevelandi magyart talált, akik az amerikai hadseregben szolgáltak 1951 és 2011 között. Van, akit besoroztak, mások önkéntesen jelentkeztek. Több mint harminc tiszt volt, köztük két tábornok is. Többen Koreában vagy Németországban szolgáltak, 9 hősi halott is volt a vietnámi háborúban. Többen vettek részt a kilencvenes évek balkáni hadműveleteibenn, többen harcoltak Irakban és Afganisztánban is. Néhányan még ma is szolgálnak. 230 személlyel vagy hozzátartozóikkal beszélt a kutató, rövid életrajzokat állított össze, ezekből a, befogadó hazájuk hű polgárairól szóló, dokumentumokból mutat be szemelvényeket, fényképekkel együtt.

 

9:30-11:30

Armington Terem: FILM: ÁBEL A RENGETEGBEN (1993, 108 perc) – zártkörű filmbemutató.

Mihályfy Sándor filmje Tamási Áron regénytrilógiája nyomán: gyönyörűséges
történet ember és természet, ember és ember kapcsolatáról. A film helyszíne
Erdély az 1920-as években: a terület az I. világháborút
követő békeszerződés alapján ekkor már Romániához
tartozik. Ábel, a főhős, egy leleményes tizenéves fiú, akinek
szegénységük miatt el kell szakadnia otthonától, szüleitől.
Édesapja kíséri el őt a havasokba, ahol a szomszéd város bankjának
tulajdonában lévő erdő őreként a kitermelt tűzifa felügyeletét látja el. Odafenn csak
önmagára és éles eszére számíthat.

 

10.00-12.00

Edison-II Terem: KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

Külföldön élő magyar állampolgárok szavazati joga. Vezeti: Purger Tibor (újságíró, Washington, DC).
Részvevők: Juhász Hajnalka (jogász, jogkutató; International Foundation for Electoral Systems és Amerikai Magyar Koalíció); Böjtös László (tiszteletbeli konzul)
[A részvevők névsora nem teljes.]

Juhász Hajnalka, stratégiai főreferens a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai
Államtitkárságán. Jelenleg a doktorátusán dolgozik, amelynek címe Többnyelvűség – Nyelvi jogok a kisebbség
védelmében.

Böjtös László a Györ-Sopron megyei Vadosfán született. Tízéves korában került el a szülői házból a Soproni Evangélikus Liceumba, majd államosítás után a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett. A
Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett. A diploma megszerzése után a budapesti Lakótervhez került tervezőnek. 1956. október 23-án visszatérve a Műszaki Egyetemre együtt indult a diákokkal a
Duna-parton a Bem-szoborhoz. Az ezt követő napokat, heteket Budapest, Vadosfa (özvegy édesanyja és két öccse lakhelye) és Győr között ingázva töltötte. A teljes reménytelenség láttán, 1956. december elsejének
éjszakáján menekült át Györgyi feleségével Ausztriába. Ez év utolsó napján került az Egyesült Államokba. Az ohiói Clevelandben az első időkben rajzolóként, majd építészmérnökként dolgozott. 1970 óta saját építészi
irodáját vezeti. Böjtös László évtizedek óta fáradhatatlanul építi a magyar—magyar kulturális, közéleti és egyházi kapcsolatokat is. Böjtös László jelenleg nemcsak magyar hazánk clevelandi tiszteletbeli főkonzulja, hanem a
Magyar Baráti Közösség és az Amerikai Magyar Koalíció egyik vezetője is.

 

Nagy Bálterem: Purger Tibor – Ünnepi Szónok
Újságíró, politikai elemző, Washington, DC
Otthon, haza, nagyvilág: Összefogás és együttműködés – határok nélkül nélkül

Purger Tibor a volt Jugoszláviában született, a délszláv háborúk kezdetén sajtóvízummal az Egyesült Államokba költözött. Magyar nyelvű
háborúellenes szervezői és sajtótevékenysége miatt családját Újvidéken fizikailag is üldözték, amit az amerikai külügyminisztérium 1993-as évi
emberi jogi jelentése dokumentál. 2000 óta amerikai állampolgár. Feleségével és orvostanhallgató fiával Washingtonban él.
Gazdag nemzetközi tapasztalattal rendelkező külpolitikai elemző, újságíró, szerkesztő, televíziós alkotó, médiaszakértő. Kisebbségi
magyarként születve a magyar kultúra művelése, ápolása és terjesztése terén – jelentős politikai kihívásokat is képező, változatos környezetben – fejtett ki szerteágazó szerzői és
szervezői munkát, valamint önkéntes tevékenységet. A legelső volt-jugoszláviai béketüntetés szervezője 1991 júniusában, a délszláv háborúk kitörésének első napjaiban.
1991 óta különböző média- és sajtóházak, valamint amerikai nonprofit szervezetek szakértőjeként elsősorban az Egyesült Államok külpolitikájával, valamint a nemzeti kisebbségi politikummal foglalkozik. 1992
óta, a Duna Televízió alapításától kezdve washingtoni tudósító, szerkesztő és rendező. 1991-től 1999-ig a Szabad Európa Rádió washingtoni tudósítója, először a Magyar Szerkesztőség, majd a Délszláv Nyelvi Szolgálat
megbízásából, az utóbbi alapításának első napjától. A Birodalom odavág c. esszékötete 2004-ben jelent meg az iraki háborúra való felkészülés nemzetközi vonatkozásairól.

 

2:00-3:30

Armington Terem: Szent Lászlo Rend évi közgyűlése, v. Falk Viktor (Cleveland, OH), Törzsszéktartó (USA), Helyettes főkapitány elnökletével.
Utána következik Dr. CsicseryZsigmond (Kalifornia) előadása: A hadapródok hányatattásai — háború,menekülés, hadifogság  Könyve, ALMOST A SOLDIER, a kiállításon megvásárolható.

 

2:00- 2:30

Edison-II Terem: Dr. Várdy Béla (Pittsburgh, PA): Az amerikai Gulág-kutatás mai helyzete

Dr. Várdy Béla, egyetemi tanár, a pittsburghi Duquesne Egyetem
történészprofesszora (Distinguished Professor), a Magyar Tudományos Akadémia tagja, valamint a Miskolci Egyetem tiszteletbeli doktora (Doctor Honoris Cause).Várdy professzor mintegy két tucat könyvnek a szerzője, társszerzője vagy szerkesztője, további hatszáz tanulmány, könyvfejezete, esszé, recenzió, és újságcikk szerzője. Legújabb könyvei között van az Ethnic Cleansing in 20th Century Europe (2003), Stalin’s Gulag: The Hungarian Experience (2007), valamint a magyar nyelvű Magyarok az Újvilágban (2000), Újvilági küzdelmek (2005), és Magyarok a Gulag rabszolgatáboraiban (2007). Ezek közül többet Dr. Várdy Huszár Ágnessel közösen írt. Várdy professzor meghívott tagja az Árpád Akadémiának, a Nemzetközi P.E.N.-nek, a Nemzetközi Hungarológiai Társaságnak, a Magyar Írószövetségnek, a Magyar Történészek Nemzetközi Társaságának, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának, valamint köztestületi tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. Egy tucat neves kutatóösztöndíjon kívül Várdy professzor kitüntetései között van a Duquesne Egyetem elnöki nagydíja (1984), a magyar Berzsenyi-díj (1992), az Árpád Akadémia aranyérme (1997), a volt diákjai által tiszteletére szerkesztett emlékkönyv [Festschrift] (2000), a Magyar Köztársaság elnöke által adományozott Tiszti Kereszt (2001), a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagsága (2004), a Rákóczi Alapítvány „Pro Libertate” díszoklevele (2005), a Magyar Forradalmi Bizottság aranyérme (2006) és a Nagy Lajos Király Egyetem díszdoktorátusa. Várdy professzor angol nyelvű munkái Steven Béla Várdy név alatt jelennek meg.

 

2:30-3:00

Edison-II Terem: Dr. Várdy Huszár Ágnes (Pittsburgh, PA) Magyar énekek idegenben: Kemény György költészete

Dr. Várdy Huszár Ágnes, egyetemi tanár, irodalom-történész és regényíró, 1971 és 2001 között a pittsburghi Robert Morris University tanára, 2001 óta
pedig a szintén pittsburghi Duquesne University összehasonlító-irodalom professzora. Legújabb tudományos munkái között szerepel férjével közösen írt vagy szerkesztett The Austro-Hungarian Mind (1989), Ethnic Cleansing in 20th Century Europe (2003), Újvilági küzdelmek (2005), Stalin’s Gulag: The Hungarian Experience (2007), és Magyarok a Gulag rabszolgatáboraiban (2007). A kilencvenes évek folyamán tudományos érdeklődésének megtartása mellett Dr. Várdy Huszár Ágnes a regényírásba is belekóstolt, aminek keretében főleg a huszadik század második felének társadalom-történeti jelenségei foglalkoztatják. Mindkét nyelven megjelent Mimi (1997, 1999, 2007) című regénye a második
világháború korát, My Italian Summer (2007) című regénye pedig az 1980-as éveket fogja át. Dr. Várdy Huszár Ágnes tagja a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaságnak, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának, az Amerikai Magyar Történelmi Társulatnak, valamint az Amerikai Magyar Tanáregyesületnek. Meghívott tagja az Árpád Akadémiának (1980), a Nemzetközi PEN Klub amerikai részlegének (1985), valamint a Magyar Írószövetségnek (1997).
Tudományos és magyar társadalmi munkássága elismeréseként 1992-ben a magyarországi Berzsenyi-díjjal, 1998-ban az Árpád Akadémia aranyérmével, 2004-ben a MTA köztestületi tagságával, 2005-ben a Rákóczi Szövetség “Pro Libertate” díszoklevelével, 2006-ban a Magyar Forradalmi Bizottság aranyérmével, 2007-ben pedig a Nagy Lajos Király Egyetem díszdoktorátusával tüntették ki.

Kemény György (1875-1952) húsz éven át Clevelandben is élt népes családjával együtt. Kimagasló költő és lapszerkesztő, a Dongó c. élclap alapítója (1903) és szerkesztője. Élethűen ábrázolta az amerikai magyar bevándorlók életét, annak minden bújával és örömével. Verseinek témája a körülötte történő magyar és amerikai élet egyes mozzanatai. Legkiemelkedőbb alkotása a Vas András c. elbeszélő költemény, amelyben Arany János Toldiját vette példaképül.

 

3:00-3:30

Edison-II Terem: Arthur Allan Bártfay (Columbus, OH): “A Memoir & Report on Four Hungarian Political Figures in Michigan– 1940s-1970s: Judge Elza Papp, Federal Judge Stephen J. Roth,
Commissioner John Barath, and Democratic Party Chair & Gubernatorial candidate Zolton Ferency”

 

3:30-4:00

Edison-II Terem: Oláh Krisztina (Miskolc & Cleveland, OH)
Magyarország turisztikai imázsa. Milyennek akarjuk láttatni országunkat?

Oláh Krisztina jelenleg a Calasanctius Tréning Program támogatásával a John Carroll University mesterképzésén vesz részt Kommunikáció Menedzsment szakon. Magyarországon tanulmányait a
Miskolci Egyetemen végezte, üzleti közgazdaságtanból marketing szakirányon. Az elmúlt nyolc évben Németországban és Magyarországon dolgozott marketing szakemberként a gyógyszeriparban. Szakmájában
érdekli a nők szerepe a vezetésben és a menedzsmentben, valamint a marketing és a PR kapcsolata. Szívügye a magyar turizmus, szüleivel szülőfalujában, Mándokon egy falusi vendégházat működtetnek. Jelenlegi tanulmányait
követően Public Relations-szel, szervezeti kommunikációval szeretne foglalkozni.

Magyarország turisztikai imázsáért a Magyar Turizmus Rt., az ország legfőbb idengenforgalmi hivatala felel. Az elmúlt években folyamatosan változott, finomodott az a kép, amit Magyarországról a külföld felé, a potenciális idelátogató turisták felé kommunikáltunk. Milyen üzeneteket, milyen csatornákon és kiknek juttattunk el? Milyen eredményességgel? Mit gondolunk mi, magyarok a saját országunk imázsáról, s a külföldiek fejében élő Magyarország-képről? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre kíván választ adni. A turisztikai imázs mellett szó lesz az ország politikai vezetői által alakított országimázsról, valamint más országok imázsépítéséről, turisztikai gyakorlatáról és az országmárkák erejéről. Mi mindenre lehetünk büszkék, s mit tud mindarról a világ? Milyen, Magyarország imázsát erősítő események és akciók zajlanak? A színes, filmbejátszásokat, képeket, zenéket felvonultató előadás során mindenki képet kaphat Magyarország rejtett vagy kevésbé rejtett sokszínűségéről.

 

3:30-4:00

Armington Terem: Thomas Csongor Szendrey (Auburn, AL) Analogous or Antipodean? Louis Kossuth and the Alabama Press 1851-52

 

2011. NOVEMBER 27. VASÁRNAP:

9:30-11:30

Edison-II Terem: AZ ÁRPÁD AKADÉMIA XLVI. ÉVI RENDES KÖZGYŰLÉSE Elnököl: Somogyi F. Lél főtitkár (Cleveland, OH)

 

9:30-10:15

Edison-II Terem: Ökumenikus Istentisztelet – Kovács Katalin, a Lutheran Trinity Szeminárium diákja

 

10:15-10:45

Edison-II Terem: Pólya Viktor (Budapest és Buffalo, NY) Nélkülözhetetlen közösségek és a szolgálat ereje – két sikeres magyar kezdeményezés

Pólya Viktor Siklóson született, jelenleg Buffalóban tanuló „kvázi-CTP”-s diák. Nyelvtanulás, világlátás és kapcsolatépítés céljából jött 3 hónapra az Egyesült Államokba. 2007 óta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán végzi tanulmányait biológia, ill. földrajz szakon. Szintén 2007 óta a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium tagja, ahol aktív szerepet vállal mind a közösségi mind a lelki életben, mind pedig a lelki programok szervezésében. Érettségi
bizonyítványát a Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában szerezte meg. Tudományos tevékenységei közül: 2010. A klímaváltozás hatása a Kárpát-medence madárfaunájára – Szakdolgozat; 2009. Kisközösségi Program –
https://info.kiskozossegek.hu/ (Védegylet, Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatala). Díjak, Eredmények közül: 2006. – Aranykoszorús díj, CRNLG; 2007. – Kűhn Szaniszló díj, CRNLG; 2009. – Alapfokú borajánló – Wine and Spirit Education Trust – Borkollégium; 2009. – „Ötlet, Hit, Öröm” díj, CRNLG; 2010. – „Pro Collegio” – Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium – https://szentignac.hu/; 2010. – Junior Prima díj, Gyökerek Mozgalom – https://gyokerektabor.hu/; 2011. – Biológus BSc diploma, ELTE TTK. 2009-ben az In Vino Cultura Szimpózium főszervezőjeként szolgált – https://bor.szentignac.hu/ (Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., Borkollégium), valamint 2007-2010 között a VI. kerület Cserkész Örsvezetőképző tábor altábor-parancsnoka volt.

 Az előadás első felében bemutatásra kerül a magyarországi Kisközösségi Program. E kezdeményezés egyszerre kutatási és akcióprogram, amelynek fő célja, hogy elősegítse olyan helyi kisközösségek formálódását, megerősödését és hatékony ténykedését, amelyek ökologikus életmód-alternatívát kívánnak megvalósítani. – Miért fontosak a közösségek? Léteznek-e működő megoldások a társadalom atomizáltsága által generált problémákra? Milyen módon képesek a helyi kisközösségek befolyásolni a szükséges változásokat? A második részben a Gyökerek Tábor nevezetű határokon átívelő mozgalommal ismerkedhet meg a hallgatóság. A táborban a Kárpát-medencében élő hátrányos helyzetű magyar ajkú gyerekek táboroztatása folyik egy hétig Magyarországon. A mozgalom célja, hogy a gyermekek magyarságtudatukban megerősödjenek, az anyaország kulturális értékeiről tapasztalatokat szerezzenek, valamint kapcsolatokat alakítsanak ki a Kárpát-medence más régióiból származó magyar társaikkal. – Kik vállalták magukra ennek lebonyolítását? Milyen sikereket ért el eddig a mozgalom?

 

10:15-10:45

Edison-II Terem: Gémes Tamás (Budapest & Buffalo, NY), Calasanctius Training Program
Ifjúsagi Üzleti Program – Hogyan születhet egy magyar Bill Gates vagy Steve Jobs?

Gémes Tamás Szegeden született, a Szegedi Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen
szerzett közgazdász diplomát kisvállalkozás-fejlesztés szakirányon. Ezzel párhuzamosan a BMF Neumann János Karán mérnök-informatikus végzettséget
is szerzett, így otthonosan mozog a legújabb IT területeken is. Fő érdeklődési köre a gyorsan növekvő magyar és nemzetközi “high-tech” vállalkozások
témaköre, melyről egy PhD kutatás résztvevőjeként diplomamunkáját is készítette. Két évig Budapesten a Nokia Siemens Networks
telekommunikációs világcégnél dolgozott a legújabb 4G mobilhálózatok fejlesztésén. 2011 augusztusában fejezte be CTP tanulmányait a Niagara University MBA szakán, s jelenleg
Buffaloban a Catholic Health System egészségügyi szolgáltatónál IT project menedzsmenttel foglalkozik. Tamás 2003 óta önkénteskedik a CTP Ifjúsági Üzleti Programjában előadóként,
műhelymunka vezetőként és szervezőként szerte a Kárpát-medencében (Magyarország, Felvidék, Erdély, Kárpátalja). Jelenleg a CTP Ifjúsági Üzleti Program USA koordinátora.

Mitől lesz egy nemzetből, régióból kiemelkedő gazdasági hatalom? Mitől lesz egy tehetséges fiatalból sikeres vállalkozó, szakember, vezető? A válasz nem elsősorban a GDP számaiban keresendő, hanem a fiatalok vállalkozási készségében, tudásában és kockázatvállalásában. Az előadás bemutatja a CTP Ifjúsági Üzleti Programját, amelynek küldetése, hogy a Kárpát-medencei magyar középiskolás diákoknak olyan etikus szemlélettel átszőtt üzleti tudást adjon át, amivel segíti a résztvevők szülőföldön történő megmaradását és sikeres vezetővé válását. A 2000-ben indított, évtizedes múltra visszatekintő Ifjúsági Üzleti Programunk (IÜP) célja, hogy az üzleti – és még inkább az etikus üzleti életre – történő nevelést már középiskolás korban elkezdjük. Ennek kiemelt fontossága (etikus üzleti magatartás, pénzügyek kezelésében a minél nagyobb tudatosság, csapatmunkára való készség, prezentációs képesség) ma már elengedhetetlen az életben való sikeres boldoguláshoz. A programok megszervezésében és az oktatásban egyetemi kapcsolataink mellett elsősorban a CTP egyetemi ösztöndíjas programjainak öregdiákjai és egyre nagyobb számban az Ifjúsági Üzleti Program volt diákjai vállalnak önkéntes munka keretében szerepet. Az IÜP 11 éve alatt közel 1000 diákkal dolgoztunk együtt.

 

11:15-11:45

Edison-II Terem: Lászka Mária és Dr. Tyeklár Zoltán (Boston, MA),
ZM Univerzum Médiastúdió
A GONDOLAT TE MAGAD VAGY – Egy magyarországi előadói turné tanulságai,
avagy mit teremt gondolataival egy magyar ember

A ZM Univerzum Médiastúdiót két vállalkozás fúziójaként Lászka Mária és dr. Tyeklár Zoltán alapította 2009-ben Bostonban.
Mária korábban televíziós operatőrként gyermek- és ifjúsági televíziót vezetett, emellett harmónia kutatással, életmód
tanácsadással, az egyén és az univerzum összhangjának megjelenítésével és tanításával foglalkozott a rajz, fotó, zene és
videoművészet segítségével.
Zoltán korábban tudományos kutatással foglalkozott híres hazai és amerikai egyetemeken. Eredményeit neves folyóiratokban publikálta és
egyetemeken tanított. Később saját vállalatot alapított, melynek fő tevékenységi köre filmek készítése és multimédia fejlesztés volt. Technikai szakértelme és tudományos
beállítottsága jó kiegészítője Mária művészi és ezoterikus gondolkodásmódjának. A Bostonban élő házaspár, akik ingyenes előadasaikkal bejárták Magyarországot, népszerűsítették a vizuális
meditáció módszerét és bemutatójukkal, valamint saját tapasztalataik megosztásával hiteles segítséget nyújtottak minden pozitív változást kereső ember számára. Marcsi és Zoli célja, hogy saját példájukon keresztül
segítsék embertársaikat a saját út és a boldogság megtalálásában, az élet megváltoztatásában, egészségük, anyagi helyzetük jobbításában, és közös otthonunknak, a Földnek a megóvásában.

 A ZM Univerzum Médiastudió egy amerikai cég, életmód/meditációs témájú hang- és videófelvételek készítésével és kiadásával foglalkozik. Eddig négy DVD-jük jelent meg, amelyek nagy sikert arattak. Magyarországi forgalmazójuk a Líra Könyv Zrt. Az év elején és őszén egy magyar turnén vettek részt, amelynek során számos bemutatót tartottak. Műveikben és előadásaik során olyan időszerű témákkal foglalkoznak, mint: belső békénk és saját utunk megtalálása; teljesebb élet kialakítása; párkapcsolatunk tökéletesítése; önbizalmunk megtartása, visszaszerzése, fejlesztése, erősítése; helyes énképünk kialakítása; pánikunk legyőzése; otthonunk, a Föld megóvása. Ezek a témák szinte mindenkinek nagyon fontosak, hiszen sok ember számára egyre nehezebb eligazodni a mai világban. Nehéz megkülönböztetni a valódit a hamistól, az igazit a virtuálistól. Profilukhoz tartozik aktív kapcsolattartás magyarországi önismereti, ezoterikus, spirituális csoportokkal. Tevékenységükhöz tartozik még egyéni és csoportos probléma-megoldó műhelyek vezetése. További részletek a cégükről és a tevékenységükről a honlapjukon (https://zmuniverzum.com/ és blogjukban (https://zmuniverzum.com/gondolatok.html) található. A ZM Univerzum Médiastúdió küldetése az életstílus formálása, fejlesztése egy egészségesebb, teljesebb és boldogabb élet kialakításához.

 

11:45

ZÁRÓNYILATKOZAT: Dr. Nádas János

MAGYAR HIMNUSZ

Az 51. Magyar Kongresszus ünnepélyes bezárása

 

 

 

51. Magyar Kongresszus - Rendezvények és előadók

51. Magyar Kongresszus - Rendezvények és előadók

51. Magyar Kongresszus - Művészi Kiállítások

51. Magyar Kongresszus - Művészi Kiállítások