Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

51. Magyar Kongresszus – Ünnepi Szónok

„Otthon, haza, nagyvilág:
Összefogás és együttműködés – határok nélkül”

 

Purger Tibor

PURGER TIBOR
Újságíró, politikai elemző, Washington, DC

 

Purger Tibor gazdag nemzetközi tapasztalattal rendelkező politikai elemző, újságíró, televíziós alkotó, médiaszakértő, egyetemi informatikai vezető. Szabadkán, a volt Jugoszláviában született. A délszláv háborúk kezdetén, 1991-ben, sajtóvízummal érkezett az Egyesült Államokba az újvidéki Magyar Szó napilap tudósítójaként. 2000 óta amerikai állampolgár, feleségével és orvostanhallgató fiával Washingtonban él.
Kisebbségiként a Kárpát-medencében élve a magyar kultúra művelése, ápolása és terjesztése terén fejtett ki szerteágazó szerzői, lapszerkesztői és önkéntes munkát. A legelső volt-jugoszláviai béketüntetés szervezője 1991 júniusában. Háborúellenes tevékenysége miatt családját fizikailag is üldözték, amit az amerikai külügyminisztérium 1993-as évi emberi jogi jelentése dokumentál.
Politikai elemzőként az Egyesült Államok külpolitikájával, kelet-közép-európai és balkáni kérdésekkel foglalkozik. A Birodalom odavág címmel 2004-ben könyvet írt az iraki háború nemzetközi vonatkozásairól. A Duna Televízió alapításától kezdve washingtoni tudósító, szerkesztő és rendező; kétórás dokumentumfilmet készített Charles Simonyi első űrrepüléséről és számítógép-tudományos munkásságáról. 1991-től 1999-ig a Szabad Európa Rádió washingtoni tudósítója: először a Magyar Szerkesztőség, majd a Délszláv Nyelvi Szolgálat megbízásából, az utóbbi alapításának első napjától. A Rutgers Egyetem politológiai tanszékének PhD programjában kisebbségi kérdéseket tanulmányoz.

 

51. Magyar Kongresszus - Ünnepi szónok

51. Magyar Kongresszus - Ünnepi szónok