Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

NÉMETH ZSOLT – Különös házasság – a magyar külpolitika és nemzetpolitika 30 éve

Az 59. Magyar Kongresszus diszvendége:

NÉMETH ZSOLT, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke,

a szombati ebéd alatt előadást tart 2019, November 30-án d.u. 12:30-kor.

Előadás cime:

„Különös házasság – a magyar külpolitika és nemzetpolitika 30 éve”

Németh Zsolt

Helyszín: Hilton Garden Inn, 1100 Carnegie Ave. Cleveland, Ohio

Egy kis hátér:
Németh Zsolt politikai pályafutása a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség megalakulásával kezdődött 1988-ban. A FIDESZ egyik alapító tagja, valamint országgyűlési képviselő az első szabad és demokratikus választások óta (1990).

Németh Zsolt 2014 óta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, valamint a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese. Ugyancsak 2014 óta az Európa Tanács magyar küldöttségének vezetője és az Európa Tanács Európai Néppárti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese, ill. 2016-2018 között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke. Az Interparlamentáris Unió Magyar- USA Tagozatának elnöke, a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja. Az Európai Néppárt Politikai Közgyűlésének 1998 óta tagja.

Németh Zsolt kulcsszereplő a FIDESZ kül- és nemzetpolitikájának alakításában. Az elmúlt közel három évtizedben részt vett a párt külpolitikai stratégiájának kidolgozásában. Aktív megalkotója volt az 1993-as Nemzeti és etnikai kisebbségi törvénynek, amely garantálja az egyéni és közösségi jogokat, valamint az önkormányzás jogát a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek számára. Ugyancsak kezdeményezője volt 2001-ben a Szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénynek (státusztörvény) mely különleges támogatásokat biztosít a Kárpát-medencében élő magyar nemzetiségek számára. Szintén beterjesztője volt annak a 2010-ben elfogadott törvénynek, mely a nem Magyarországon élő magyarok számára lehetővé teszi a magyar állampolgárság kérvényezését, amennyiben magyar származásúak és beszélik a magyar nyelvet (kettős állampolgársági törvény). Nevéhez kötődik a Magyar – Bolgár Barátság Napjáról és a Magyarországi Németek Elhurcolásának Napjáról szóló törvény.

1990 és 1994 között az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi
bizottságának tagja, 1993-tól az elnöke is. Az első FIDESZ-kormány idején (1998-2002) a Budafok-Tétény egyéni kerület Országgyűlési Képviselője, illetve a Külügyminisztérium politikai államtitkára volt. Ez időben felügyelte a Határon Túli Magyarok Hivatala tevékenységét. 2004-töl egy évig az Európai Parlament tagja. 2002 és 2010 között az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. 2010-től 2014-ig ismét a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. 2010-12 között felügyelte az Információs Hivatal tevékenységét.

Németh Zsolt számos tiszteletbeli és magas rangú tisztséget tölt be különböző non-profit és civil szervezetnél, többek között alapítója a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványnak, amely 1990 óta szervezi a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet. A Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, az Erdélyi Gyülekezet tiszteletbeli főgondnoka, valamint a Johannita Lovagrend tagja. Kitüntetései között van a lengyel Bene Merito Díj, a Bocskai-díj, a Rákóczi-díj, a Julianus-díj, a Báthory-díj.

1988 és 1989 között az Oxfordi Egyetem St. Anthony Kollégiumában politika tudományt tanult. Diplomáját 1987-ben kapta meg közgazdaságtanból és szociológiából a Közgazdaságtudományi Egyetemen. Egyetemi évei során a Rajk László Szakkollégium tagja, ill. a Széchenyi István Szakkollégium alapítója volt. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolában végezte. Sorkatonai szolgálatát 1982-83-ban honvéd rendfokozattal töltötte le.

[khattachment]