Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

49. Magyar Kongresszus – Pereszlényi Márta

Cleveland, PereszlényiOhio-ből,
Pintérné dr. Pereszlényi Márta
előad nov. 29.-én vasárnap reggel
az Árpád Akadémia gyülése alatt az Edison II teremben

 

„Ki Volt az IGAZI Báthory Erzsébet?”

 

Báthory Erzsébetről: 1560. augusztus 7-én,Báthory Nyírbátorban jött világra ecsedi Báthory Erzsébet grófnő, a történelmi Báthory család szülötte, akinek alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik. Habár a történelemtudomány ma már koncepciós vádakként tekint ezekre, a történetek még mindig negatív színben tüntetik fel alakját, ,,vérgrófnőnek” is nevezve őt. A „csejtei szörnyként” elhíresült. A ,,vérgrófnőnek” is nevezték.
Ő volt a leghiresebb ,,sorozatgyilkos” kozép Európában, és ott ahol töltötte élete legnagyobb részét, ő volt a Trencsén melletti ,,Csejte Vára véres asszonya”.
Bár mint láthatjuk itt a 25 éves korában festett portréjából, fiatal korában gyönörű szép fiatalasszony és anya volt.
Viszont 1604-ben és férje Nádasdy Ferenc halála után, és kb. 47 éves korában, 4 közreműködővel együtt Báthory Erzsébetet azzal vádolták, hogy több százával megkínozott és meggyilkolt fiatal lányokat és nőket.
Az egyik tanú szerint, több mint 600 áldozatot meggyilkolt, viszont a kihallgatása után csak 80 halálnak tartották felelősnek.
1610-ban büntetésül bezárták Csejte várába, majd befalazták, és itt élt még 4 évet, egész a haláláig.
De igaz-e az, hogy szadistikus gyilkosá vált? Van, aki azt tartja, hogy Báthory Erzsébet kriminálisan elmebeteg volt.
Viszont miért teszik a nevét DRACULA, VÁMPÍROK, FARKASEMBEREK, és még NÁZIK mellé is!?!
Az elmúlt két évtizedben azonban több jeles történész is vizsgálódásának tárgyává teszi ismét a peres anyagot, és próbálja rekonstruálni a történteket, akár olyan messzemenő következtetések levonásával, amelyek a rehabilitálásáig vezethetnek.
Az előadóról: P. dr. Pereszlényi Márta egyetemi tanárnő, a clevelandi jezsuita John Carroll egeytem professzora a 1990 évek óta.

 

 

 

 

 

 

[khattachment]