Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

52. MAGYAR TALÁLKOZÓ – Csermely Ildikó

Csermely Ildiko
Csermely Ildiko

MEGHÍVÓ —Hilton Garden Inn Downtown Cleveland

Csermely Ildikó

(Toronto, Kanada; cserkészvezető, pedagógus)

„A Rákóczi Alapítvány Magyarságismereti Mozgótáborán
résztvevő határon túli magyar diákjai. Feltárva a kapcsolatukat a
szélesebb nemzethez, a szóbeli történelem fontosságát és
hagyományaik ápolását”

 

RakocziA Magyarságismereti Mozgótábort először 1994-ben rendezte meg a kanadai Rákóczi Ferenc Alapítvány. A Mozgótábor ötlete a Kanadában élő Aykler Bélától és feleségétől Papp Zsuzsától származik, akik Kárpátalján járva tapasztalták, hogy az ottani gyerekek közül a ’90-es években alig néhányan jutottak el Budapestre. Az első tábort 1994-ben, 80 határon túli magyar fiatal részvételével tartották meg Magyarországon. 2002-ben létrehozták a II. Rákóczi Ferenc Alapítványt a Kárpát-medencei Fiatalokért, mely a táborokban korábban résztvevő fiatalok közreműködésével, önkéntes alapon működik.

A Rákóczi Mozgótábor minden évben 135 főt fogad Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről. Az elmúlt 18 év alatt mintegy 2300 fiatal vett részt a programban. A 17 napos program alatt a fiatalok bejárják egész Magyarországot, hangsúlyt fektetve a magyar történelem és kultúra jobb megismerésére, valamint a kisebbségi lét nehézségeinek és örömeinek felfedezésére a más régióból jött társak segítségével.

A program sikerének titka az egészséges öntudatra való nevelés, más nemzetek elfogadása, az összefogásra és kommunikációra történő összpontosítás saját identitásunk megtartásának fontossága mellett. A tábor minden költségét (utazás, szállás, étkezés, belépők, zsebpénz) adományokból és pályázatokból fedezik. A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány 2008-ban egy rangos nemzetközi kitüntetésben részesült – az Ifjúsági Károly-díjban. Az Európai Parlament által meghirdetett kitüntetést olyan már működő európai uniós tagállami kezdeményezések pályázhatják meg, melyek az európai identitást illetve az európai integráció gondolatát fejezik ki, illetve ezen eszmékért tevékenykednek.

A Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábor programja elnyerte mind a nemzeti zsűri, mind az európai zsűri egyhangú támogatását. 400 szervezet közül ítélték ezt a programot a legérdemesebbnek a díjra. A zsűri értékelésében hangsúlyozta, hogy a Mozgótábor megvalósítja a szabad, diszkrimináció-mentes Európa eszméjét, ahol valamennyi polgár egyenrangú, éljen bármely tagállamban is. A Magyarságismereti Mozgótáboron való részvétellel mindenki tagja lesz a Rákóczi Családi Körnek. Azon résztvevők számára, akik a középiskola befejezése után tovább szeretnének tanulni, de anyagilag nincs rá lehetőségük, a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány anyagi segítséget nyújt.

A baráti kapcsolatok fenntartása és a hovatartozás erősítése céljából az Alapítvány évente több találkozót szervez Budapesten, de hangsúlyt fektet a határon túli magyar régiókban szervezett összejövetelekre is. Így jutottak el a fiatalok Kassára, Marosvásárhelyre, Szabadkára, Komáromba, Beregszászra, Nagymegyerre, Kolozsvárra és a Szabadka melletti kis faluba, Hajdújárásra is.
További információk: www.rakoczialapitvany.hu

 

Csermenyi Ildiko_2MatyasKiralyCsermely Ildikó
szintén szerepel a
Találkozón mint
főrendezője a
„Mátyás király
bábszinháznak” a
péntek délutáni
Gyermek Program
alatt.

MT-2012-Csermely

MT-2012-Csermely