Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

52. MAGYAR TALÁLKOZÓ – Óss Enikő

Óss Enikő
Óss Enikő

MEGHÍVÓ —Hilton Garden Inn
Downtown Cleveland

Óss Enikő

író, színművésznő, rendező

ZÁRSZÁMADÁS: Egy erdélyi színművész élete”

AZ ELŐADÁSRÓL: Óss Enikő Zárszámadás című regénye, a Kolozsvártól Váradon át Los Angeles-ig ívelő életút könyve . Családregény, amelyben hiteles keresztmetszetet kapunk a szerző saját élete, családja kálváriájáról. A Trianontól máig nyúló erdélyi magyar sors látlelete is ez a könyv. Első és második világháborúval, államosítással, kommunista diktatúrával.

De nem csak az: színész- és anyaélet is e regény. Fordulatokban, történésekben gazdag gyöngyfüzér-sor ez a számadásnem. Őszintén és bátran megvallja szerelmeit, csalódásait de megkímél a színészélet rivaldafényében tündöklő és kulisszák
mögött zajló pletykáktól.

A regény közepétől, következik az Amerikába való áttelepülés, 1980 utáni időszak. Erről így ír a szerző:

„ . . .Ebben az évben kezdődött megváltásom …Volt otthonom, először ez a ház, utána egy másik, szebb, nagyobb. Volt férjem, gyermekem, kertem, virágaim. Mi kell ennél több? Ez a boldogság tartott 2006. április 8-ig, Tibi haláláig. . .”

Aztán megírja a Los Angeles-i Magyar Színkör, a Thália Stúdió huszonkét éves történetét. Azt az időszakot, amikor férjével Varga Tibor színésszel e körben tovább gyakorolhatták hivatásukat.  Zárszóként hadd álljon itt a szerző három mondata.

„Ezzel a könyvvel lezárom a múltamat. Ezután előre nézek, a jövőbe, mert még élni akarok. Elindulok régi nyomokon, de új utakon.”

Mondhatjuk nyugodtan: nem lehet letenni a könyvet.

 

Zárszámadás
Zárszámadás

AZ ELŐADÓRÓL: A kolozsvári születésű Óss Enikő színművésznő, hosszú utat tudott már maga mögött, amikor marosvásárhelyi, budapesti, nagyváradi színészéveit felszámolva, Los Angelesbe érkezik. Évek múltával itt megalapítja Kalifornia magyar színházát, a Thália Studió-t. Rendező, színész és író, a szó ezen területeit használva fel, hogy a magyar kultúra, a magyar irodalom, íróink, ne merüljen feledésbe, anyanyelvünk éljen. Emlékeit könyvbe foglalta, hogy tovább adhassa az erdélyi magyarok történelmének egyik hányattatott korszakát amelyben ő is fiatalon részt vett. Az amerikai filmvilágban is felfigyeltek rá: Francis Ford Coppola és Joe Sargent filmjeiben kapott szerepeket. Jelenleg Budapesten él, ahol aktivan részt vesz a kulturális életben, és szülőföldjéről sem feledkezve meg, segít, az évente megrendezésre kerülő Erdélyi Helikon Est szervezésében. Idén a Magyar Örökség Díj jelőltje. Magyarországról érkezik hozzánk, hogy meleg, bájos egyéniségével, szellemi üdeséggel ajándékozzon meg bennünket.

MT-2012-Oss-E-3

MT-2012-Oss-E-3