Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

52. MAGYAR TALÁLKOZÓ – Révay Máté

RevayMateRévay Máté

pszichológus,
Calasanctius Training Program (CTP) diákja

A szegedi fogadalmi templom Szent Gellért mellékoltára
A szegedi fogadalmi templom
Szent Gellért mellékoltára

„Oltárok és szentek a vörös
csillag árnyékában:
Képes magyar történelemkönyv a huszadik
század első feléből”

 

AZ ELŐADÓRÓL:

Révay Máté pszichológus,a Calasanctius Training Program (CTP) diákja, jelenleg Buffaloban él családjával, tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a buffaloi Medaille College-ban végezte.

AZ ELŐADÁSRÓL:

„Dédnagyapám, Krasznai (Krausz) Lajos (1884-1965), szobrászművész a huszadik századi magyar egyházművészet kiemelkedő alakja. Tanult és dolgozott Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaországban és Belgiumban is. Innen tért haza és lett a két világháború közötti korszak meghatározó egyházi alkotója. Hírnevét jól jelzi, hogy szobrai és oltárai az országban keletről nyugatra mindenfelé megtalálhatóak. A kommunista hatalomváltás után műtermét elvették és a Katolikus Egyház korlátozásának következtében munkái szinte teljes mértékben megszűntek. Hiába alkotott több, mint 50 éven keresztül, hírneve,emlékezete és a munkái a vörös csillagok árnyékában feledésbe merültek.”

Krasznai (Krausz) Lajos (1884-1965) honlapja: https://www.krasznailajos.hu/main.php Ez a honlap azért jött létre, hogy áttekintést adjon Krasznai Lajos (1884-1965) szobrászművész munkásságából. Művei majdnem kizárólag a Katolikus Egyház megrendelésére készültek, elsősorban a korban divatos historizáló stílusú templomokba. Ezeknek a templomoknak a belső képét alakította szobraival,
szobrászmunkáival (oltárok, szószékek, keresztelőkutak, áldoztató korlátok, stáció sorozatok, stb).

 

[khattachment]