Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

54. Magyar Kongresszus, 2014 – Rendezvények és előadók

MT B&W globe logo at 300 dpi-trans

54. Magyar Kongresszus, 2014 (frissítve 2014.23.11.)

Rendezvények és előadók

Presentations and Presenters

(A program változhat)


2014. NOVEMBER 28. PÉNTEK / FRIDAY:

A pénteki rendezvényekre Cuyahoga, Lorain, Medina, Great Lakes Ballroom és Grand Ballroom előadóteremben kerül sor. Munkaelnökök a Magyar Társaság vezetőségi tagjai.

 

Péntek reggel /
Friday morning
10:30 amTerem / Room: CUYAHOGA

A kongresszus megnyitója:

Dr. Nádas János, elnök Az LIV. (54.) Magyar Kongresszus 2014 évi témája:

„Magyar múltunk, magyar öntudatunk
Main theme of the 2014 Conference:
Hungarian Heritage, Hungarian Identity

Jancsi-tux-3-crop

 

https://misogakazimir.weebly.com/uploads/1/4/7/3/14732496/8343492.jpg

Péntek / Friday

10:45 am

Terem / Room:
MEDINA

https://www.movieposterdb.com/posters/09_12/1937/29825/l_29825_61ea5c2c.jpgFilmvetítés: Az én Lányom nem olyan (Visszaidézzük1937-et!!!)
fekete-fehér, magyar romantikus vígjáték, 78 perc, rendező: Ladislao Vajda; író: Csathó Kálmán; főszereplő(k):
Tolnay Klári (Gitta, Hubay Péter lánya); Greguss Zoltán (Fekete Ferenc); Ráday Imre (Kalocsai Sándor); Rajnay Gábor (Hubay Péter)Egy fiatalokból álló társaság egyik tagja, Ferenc régóta tetszik Gittának. Gitta családja nem nézi jó szemmel barátságukat, mert gazdagabb vőlegényt szánnak a lánynak Sándor személyében. Nem tudják, hogy Gitta és Sándor már ismerik egymást: amikor Ferit a lány apja eltanácsolta a háztól, őt bízták meg, hogy kettejük között a kapcsolatot fenntartsa. Feri erőszakosan viselkedik, de meg kell tapasztalnia, hogy Gitta nem az a könnyelmű lány, akinek hitte. Feri egyre ellenszenvesebb, Sándor egyre rokonszenvesebb Gittának. Mire a család megrendezi Gitta és Sándor ismerkedési estélyét, azok már rég szeretik egymást, és . . . . . . . . .

 

Péntek / Friday

11:15 am

Terem / Room:
CUYAHOGA

Dr. Jálics Józsi és Julie (Brimfield, OH):
Szolgálat Böjte Csabával”

AZ ELŐADÓKRÓL:

Dr. Jálics Józsi matematika professzor a Youngstown State egyetemen. Doktori diplomáját az Ohio State egyetemen szerezte miután egyetemet végzett a cleveland-i John Carroll-on. Doktorálás után egy iskola évig szolgált Julie feleségével mint önkéntes tanár és nevelő a Böjte Csaba testvérnek a dévai ferences gyermekotthonába. Utána három évig kutatott és tanított a Boston University-nél mielőtt visszaköltözött Ohio-ba. Kutatási témája matematikai idegtudomány amiből számos közös cikke jelent meg nemzetközi folyóiratokban. Tavaly szabbatik évet töltött családjával a budapesti Magyar Tudományos Akadémiánál (KFKI) mint Fulbright ösztöndíjas kutató. Jozsi Cleveland környékén született és nevelkedett 56-os szülőktől magyar katolikus templommal, cserkészettel és focicsapatokkal.

C:\Users\MPERES~1\AppData\Local\Temp\IMG_2391.JPGA felesége, Jálics Julie, is Cleveland környékén

született, amerikai szülőktől. Katolikus iskolákban nevelkedett és elektromérnökit végezett a University of Dayton-nél. Öt évet dolgozott az AEP erőmű cégnek mielőtt szolgált férjével a Böjte Csabánál. Azóta férjével neveli három gyermeküket: Márton (10), Mónika (8), és Krisztina (6) akik a clevelandi cserkészetbe járnak. Sokszor önként besegít a gyerekek iskolájába és keresztény anyuka csoport vezetőként szolgál.

 

 

 

C:\Users\MPERES~1\AppData\Local\Temp\E-2-2-Dcp_1087.jpgAZ ELŐADÁSRÓL:

Tizenegy évvel ezelőtt az erdélyi Dévára mentek, Böjte Csaba testvérhez, a Szent Ferenc Alapítványhoz egy évre szolgálni. Az az egy év meghatározó volt számukra. Főleg tanítottak, de pótnevelésbe, vendég ellátásba, angol fordításba, fényképezésbe, és irodai munkába is segítettek. Nehéz munka volt, de remek volt nekik szolgálni ebben a csodalatos szeretet szigetben. Nagyon szomorú volt látni, hogy milyen környezetből jöttek az alapítvány gyermekei, de csodalatos volt látni ahogy fejlődtek, virágoztak közöttük. Ráadásul nagy öröm volt keresztény közösségben élni, együttműködni az alapítvány többi munkatársával és Csaba Testvérrel, aki sokat mesélt, áldott munkájáról. Azóta többször visszajártak gyerekeikkel látogatóba és kapcsolatot tartanak az ottani gyerekekkel, munkatársokkal. Az egyik legkedvesebb élményük a tavalyi Magyarországi tartózkodásukon volt mikor visszamentek Dévára az alapítvány 20-adik évfordulói ünnepségre és találkoztak sok alapítványi ismerősökkel. Aztán a nyáron elvittek családjukat egy heti Székelyföldi túrára úgy, hogy az alapítványi házaknál szálltak. Gyönyörű volt látni mennyire fejlődőt azóta az alapítvány és a gyerekei.

 

Péntek / Friday

12:00 pm

Terem / Room:

MEDINA

Filmvetítés: Dokumentum filmek:
A Pan Europai piknik [1989-2014 25 éves évforduló]https://www.chronik-der-mauer.de/index.php/de/Common/Image/field/original/id/73001Húszonöt éve, 1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett úgynevezett páneurópai pikniket rendeztek, s az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. Egy hónappal később, szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt.
The Pan-European Picnic was a peace demonstration held on the Austrian-Hungarian border near the town of Sopron, Hungary on 19 August 1989, an important event during the Revolutions of 1989 that led to the fall of the Iron Curtain and the reunification of Germany. It was organized by the Paneuropean Union and the Hungarian opposition Hungarian Democratic Forum under the protection of Otto von Habsburg and Imre Pozsgay.

 

Péntek / Friday

12:30 pm

1:30 pm

Somogyi Mariana crop

Ismerkedő fogadás: A Magyar Társaság szeretettel
várja a kongresszusminden részvevőjétt.
Téma: A Pan-Európai piknik.
Háziasszony: Somogyiné Mariana (Cleveland, OH)

Reception, hosted by the Officers & Board Members of the
Hungarian Association. Theme: The Pan-European Picnic.

Hostess: Mrs. Mariana Somogyi (Cleveland, OH)

 

Péntek / Friday

2:00 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

Nora Deakhttps://www.med-dept.com/unit_histories/images/34_gen_hosp/camp-kilmer.jpg
Deák Nóra: Eötvös Loránd Tudományegyetem Amerikanisztika Doktori Program jelőltje (Budapest)„’Operation Mercy’: 1956-os menekültek fogad(tat)ása Camp Kilmer, NJ-ben”
AZ ELŐADÓRÓL:
Deák Nóra jelenleg doktori tanulmányokat folytat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Amerikanisztika Doktori Program keretében. Előadásának témája, amely egyben fő kutatási területe is, az 1956-os menekültek fogad(tat)ása az Egyesült Államokban, különös tekintettel a Camp Kilmer-i menekülttábor regisztrációs folyamatára és nyilvántartásának feldolgozására, elemzésére. A mintegy 35000 regisztrációs cédula digitalizálása és katalogizálása a New Brunswick-i Magyar Örökség Központban a Rutgers Egyetem közreműködésével, valamint a Fulbright Alapítvány támogatásával valósul meg.
Orosz-angol középiskolai tanári szakos egyetemi diplomáját Debrecenben szerezte 1990-ben, majd könyvtár-informatikus kiegészítő egyetemi tanulmányait Budapesten fejezte be 1997-ben. 1995 óta az ELTE Angol-Amerikai Intézet Könyvtárának vezetőjeként dolgozik. A 2007/2008-as tanévben szintén Fulbright kutatói ösztöndíjjal 8 hónapot töltött az Amerikai Magyar Alapítvány könyvtárában és levéltárában, a Magyar Református Egyház gyülekezeteinek hivatalos iratait is magába foglaló Bethlen archivális gyűjtemény fondjegyzékének számítógépes feldolgozásával.Nóra Deák is the Head of the Library at of the School of English and American Studies, Eötvös Loránd University, Budapest, where she is also completing her PhD in American Studies. She already holds a degree in Library and Information Sciences from Eötvös Loránd University. Her first degree was in English and Russian languages and literatures at Kossuth Lajos University in Debrecen. She is visiting the USA as a Research Scholar with her second Fulbright grant (first in 2007-08) in conjunction with the American Hungarian Foundation and Rutgers University and residing in New Brunswick, N.J., where she is researching and digitizing over 35,000 entries related to Hungarian Refugees who fled to the USA after the 1956 Hungarian Revolution.

 

Péntek / Friday

2:00 pm

Terem / Room:

MEDINA

Filmvetítés: Ravasz Balázs (Budapest): Az elfelejtett katona. Az utolsó hadifogoly hazatérése; The Forgotten Soldier

https://bocskai.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/09/Az-elfelejtett-katona.png

(Hungarian with English subtitles)

In late 1944 András Toma, an 18 year old blacksmith’s apprentice in a tiny village in Eastern Hungary, was force-drafted by German troops and taken to war. He had just gained admission to flight mechanic school, the profession of his choice. It was not meant to be. He disappeared and was declared dead. 56 years later he was miraculously found in Russia. He had survived all those years in captivity, first as a prisoner of war and later as an inmate of an asylum under quite similar conditions. This is his story, the story of a miracle.”

 

Péntek / Friday

2:30 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

tibor farkas

Farkas Tibor (Orange, CA): Ezért Emlékezem Budatétényre;

könyvbemutató és beszélgetés

AZ ELŐADÓRÓL:

Farkas Tibor 1940-ban a Második Világ háború hajnalán születik Nagykanizsán. Családja ideális helyzetének hamar véget vet a közelédő szovjet hadsereg, ami elől a család 1944-ben már Németországba menekül. A család hazatér késő1946-ban, miután a legsötétebb kommunizmusi évek terrorizmusába esik az ország. 1956-ban az oktoberi forradalommal emigráció következik. Rövid ausztriai tartózkodása után az Egysült Államokba az Ohio állam Cleveland városába vezet. Onnan két év a Columbus-i Ohio State egyetemen, majd Kaliforniába, Los Angeles-be diplomázik mérnöki karon. Tibold Juditot DP-s magyar lányt vesz el, a jó isten két leánygyermekkel áldja meg őket. 1999-óta nyugdíjazott, a magyar-amerikai élet megfigyelőjekényt irja verseit, melyek az emigráns élet furcsaságaival, és a honvággyal telt nosztalgiával gyakran foglalkoznak.

Minden ember életében vannak „nevezetes napok”, örömet, felemelő érzéseket, gyönyörűséget hozók, valamint bánattal, szomorúsággal, küzdelemmel teliek, és tragikus következményekkel járók egyaránt. Farkas Tibor életében ezek az örömteli és tragikus napok, események összesűrűsödtek a háborus világ történelmében, a keserű hideg hábórú és Magyarország szovjet megszállása alatt, majd a forradalom kitörését követően, e-napok meghatározták Farkas Tibor sorsát. A kivívott győzelem hitében átélt mámoros napok után jött a gyötrelem. Forradalmunkat leverték és a magyar népet megbecstelenítették. Menekülnie kellett. Így lett külföldi, „56-os magyar”. Akik tanúi voltak az eseményeknek, azokat szeretné emlékeztetni, a fiatalabbakkal pedig – velük együtt – újra átélni ezeket a napokat, amikor hazánk példát mutatott a világnak: egy kis népnek is lehetnek óriási tettei.

 

Péntek / Friday

2:30-4:00 pm

https://szkirg.hu/ovi/aktualis/babika.jpg

GYEREK PROGRAM

Táncház, drámajáték, kézművesség 3-10 éveseknek

[Kérjük a szűlőket, a regisztráló asztalnál jelentkezzenek.]

Programvezetők:

Solomon Ilona Oláh Zsófia Toldy Ágnes

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\ilona (2).jpg C:\Users\MPERES~1\AppData\Local\Temp\unnamed.jpg <TOLDI AGNES>

és Somogyi Ferenc és Toldy Máté közreműködésével

https://www.cserepeshaz.hu/mmimages/letoltes-1.jpghttps://www.kulturinfo.hu/prgpic/203323.jpg

https://www.kulturinfo.hu/prgpic/203323.jpg \\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\Somogyi Ferenc portrait Oct 2014.jpg

 

A Magyar Kongresszus alatt játékos Rubik Kocka és nyelvi vetélkedőt rendezünk
– nem csak fiataloknak de idősebb korosztályosoknak is! – tehát MINDENKI SZÁMÁRA.
A feladatok változatosak és egyben játékos megoldásokat keresnek
kívánva nem csak járatosságot a magyar szavak világában, hanem ötletességet.

Péntek / Friday

3:30 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

https://people.inf.elte.hu/tibuaai/Bead/bead/rubikkocka.jpg

RUBIK KOCKA és VETÉLKEDŐ:

„Magyar Szavak világa” Programvezetők: Nádas Gabriella (Canton) és Dömötörffy Zsolt (Cleveland)

https://www.jgypk.hu/gyakktar/wp-content/uploads/2013/04/Csorba-Piroska.jpg
„Minden nemzetnek a fő kincse a nyelve. Bármit elveszthet, visszaszerezheti,
de ha a nyelvét elveszti, Isten sem adja vissza többé. „ Gárdonyi Géza

 

GREAT LAKES BALLROOM 3:00 – 3:30 pm
Hivatalos megnyítás: MŰVÉSZKIÁLLÍTÁS, KÖNYVKIÁLLÍTÁS Nyitva tart pénteken, szomabtonFormal Opening: ARTISTIC EXHIBITS, BOOK EXHIBITS Open Friday and Saturday
Erossy Ilonahttps://www.meska.hu/img/product/normal/d/e/dekor_product_45176_111202090842_1.jpgA kiállítást a tisztikar tagjai
Ludányi Nádas Panni (Ada, OH) és Erőssy Simon Ilona (Cleveland, OH)
rendezik és felváltva látják el.
https://www.meska.hu/img/product/normal/d/e/dekor_product_45176_111202090842_1.jpgLudanyi Panni - konyvek-crop-2

„HUNGARICUM” CONSIGNMENT SALES
“All Things Hungarian Sale”
all day Saturday

Hungaricum 03bCome and find a new treasure for your home, or stock up on Christmas and other gifts for friends and family!

 

KIÁLLÍTÓK – EXHIBITORS

§ Bogárdy Imre (Cleveland, OH):
Akvarell kiállítás
Watercolor Paintings by Emery Bogárdy
(Cleveland, OH):
§ Volkerné Dr. Almay Katalin (Shepherdstown, WV) „Képek örökszép magyar hazánkból: a Felvidékből  a hegyvonulatok, várok, ézeréves városok, híres bányák, templomok, és temetők, és a legszebb kalvária”Exhibit on “Natural and Man-made Charm of the Upland Region of the Carpathian Basin, the Splendors of the Upper Regions of Historic Hungary” by Dr. Katalin Almay Volker (Shepherdstown, WV)
§ Oroszné Uszkai Erzsébet (Cleveland, OH): „Erdély népi értékeExhibit on “Folk Treasures of Transylvania” by Erzsébet Uszkai Orosz (Cleveland, OH)
§ Ludányi Nádas Panni (Ada, OH): KönyvkiállításHungarian Book Display & Sales, arranged by
Julie Nádas Ludányi (Ada, OH)

A kiállítók névsora nem teljes.

 

Emery L. Bogardy, the artist

Website:
https://www.bogardyart.com/

Emery L. Bogardy began his appreciation for art in his native land of Hungary. Upon emigrating to the United States in 1956, he commenced a career in mechanical engineering. In the 60s and 70s, he took action to reconnect with his love of art, and learned the art of watercolor painting from several renown artists, focusing on landscape, still life and floral paintings.https://www.bogardyart.com/wp-content/uploads/2014/07/Leg%C3%A9nyt-v%C3%A1r%C3%B3-l%C3%A9%C3%A1ny.jpg

 

Although he had been giving paintings to appreciative family and friends, Emery’s first public one-man show was in 1999 at the Parma Area Fine Arts Council (PAFAC). Since then, he has exhibited his works at numerous shows in Greater Cleveland. In fall of 1999, Emery made the transition from student to teacher at the PAFAC by teaching beginning watercolor classes, and continues to teach two classes on an ongoing basis. As a mainly self-taught artist, he strives to create realistic paintings in his own unique style, and reflecting warm memories of his homeland and the beauty around him.
Erdely

Oroszné Uszkai Erzsébet

„Szilágysomlyón születtem a Magura hegy aljában, a Kraszna folyó partján, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király szülővárosában. A Magura tetején ma is megvannak az 1319-ben épült Somlyó vár romjai, és a városban az 1592-ben épült Báthory kastély bástyái. Gyógyszerészeti tehnikumot végeztem Nagyváradon.

C:\Missing Folders & Files\Documents\MT-08\Orosz Erzsi-2.jpg

Ott dolgoztam 1978-ig, amikor két gyermekünkkel kivándoroltam az Egyesült Államokba. Pittsburgh mellett, McKeesporton telepedtünk le, ahol a férjem református lelkész volt. 1980-tól 1992-ig Niles-ban (Ohio) laktunk. Itt született a harmadik gyermekünk.Pittsburghben gyógyszerész tehnikusi képesitést és Associates Degree-t kaptam, majd Youngstownban folytattam tanúlmányaimat, ahol Bachelor’s Degree-t és Master’s Degree-t (Biology) szereztem mint laboráns (Medical technologist). Összesen 20 évig dolgoztam a laboratoriumban. 1992 óta Brecksvillben lakunk. 1992-től 2013-ban történt nyugdíjazásomig a Cleveland-i Veteran Kórhazban dolgoztam. Időközben Ada-ban(Ohio) gyógyszerészi képesitést kaptam (Bachelor’s Degree of Pharmacy), majd ugyanitt a gyógyszerészetben doktori diplomát is szereztem (Doctor of Pharmacy). Erdélyi tárgyakkal, kézimunkákkal veszem magam körül otthonunkban, ezek közül hoztam el néhányat a kiállitásra. A kézimunkák nagy részét Édesanyám, Anyósom és magam készitettük, a többi tárgyat erdélyi falvakból gyűjtöttem.”

About Mrs. Erzsébet Uszkai Orosz

“I was born in Szilágysomlyó (Transylvania) at the foot of the Magura Mountain, on the banks of the Kraszna River. Szilágysomlyó is also the birthplace of István (Stephen) Báthory, who was a Ruler of Transylvania and a King of Poland. The ruins of the castle of Somlyó, originally built in 1319, still stand on the top of the Magura Mountain. The bastions of the Báthory Castle, built in 1592, are still to be found in the town. I completed a degree as a pharmacy technician in Nagyvárad (Oradea, Transylvania, Romania). I worked there until 1978, when with our two children I emigrated to the United States, to McKeesport near Pittsburgh, PA, where my husband was a minister of the Reformed Church. From 1980 to 1992 we lived in Niles, OH. Our third child was born there. In Pittsburgh I earned a certificate of Pharmacy Technician and an Associate Degree. I then continued my studies in Youngstown, where I was awarded a Bachelor’s Degree in Medical Technology and a Master’s Degree in Biology. In 1992 we moved to Brecksville, OH. I have worked in the laboratory for twenty years. I completed my studies for a Bachelor’s Degree in Pharmacy, in Ada, OH, where I was also awarded My Doctor of Pharmacy Degree. Trying to preserve my Transylvanian heritage in our home, I have surrounded myself with works of art from Transylvania. I have brought samples of these to the exhibition. My Mother, Mother-in-law and I, myself have prepared most of the needlework. I have collected the rest of them in Transylvanian villages.”

 

 

Péntek / Friday

4:00 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

Dr. Huszár Orsolya
(buffalói Calasanctius Program ösztöndíjasa):„A választási rendszer újdonságai”

AZ ELŐADÓRÓL:

Dr. Huszár Orsolya az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam –es Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát 2014 januárjában. 2011–től 2014 augusztusáig a Magyar Országgyűlés Hivatala Elnöki Titkárságán dolgozott, ahol állampolgári jogi témájú panaszos levelek, közérdekű bejelentések választervezeteinek elkészítése, valamint a Hivatal tevékenységi körébe eső jogi ügyek előkészítése.

2014 augusztusában kezdte meg tanulmányait a hamburgi Hilbert College Public Administration mesterszakán.

AZ ELŐADÁSRÓL:

Minden modern demokratikus jogállam működésének alapvető feltétele, hogy a választópolgárok meghatározott időközönként, megfelelően szabályozott körülmények között dönthessenek arról, hogy kik gyakorolják az állami főhatalmat. A képviselői létszám csökkentésének igénye, az Alkotmánybíróság által megsemmisített aránytalan választókerületi beosztás, és a választójog határontúliakra történő kiterjesztése miatt 2010 után szükségessé vált az elavult jogszabályi környezet átfogó reformja. Ennek következtében a törvényhozás 2011-ben fogadta el az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt, majd 2013-ban az eljárási törvényt. Az előadás a főbb változásokat és ennek okait foglalja össze.

 

https://www.vilagvarosai.hu/pics/Image/pozsonyi%20kastely.jpg

Pozsonyi kastély (Fotó: Éole, flickr)

 

Volkerné Dr. Almay Katalin, Amerikai Magyar Szövetség intézőbizottságnak tagja, (Shepherdstown, WV): bemutatja kiállításátVolker Almay K crop color.jpg

Péntek / Friday

3:30-6:00

Terem / Room:

GREAT LAKES BALLROOM

Rácz Zsuzsa (Cleveland): Magyar állampolgárságért folyamodóknak tanács, kérdőívek kitöltésében segítség; az érdeklődők hozzák magukkal az összes anyakönyvi kivonatot, útleveleket, hasznos dokumentumokat; díjmentes szolgáltatás a Magyar Kongresszus résztvevőinekRacz Zsuzsa

 

Péntek / Friday

4:30 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

Molnár Zsolt
(Bocskai Rádio, Cleveland): „Hatékony hirdetés”

AZ ELŐADÓRÓL:

Molnár Zsolt (Bocskai Rádió, Cleveland): „Hatékony hirdetés”. Zsolt a clevelandi Bocskai Rádió munkatársa. Feladatkörébe főleg a technikai és szervezési szerepkörök tartoznak. A civil életben weboldalkészítéssel, számítógép és számítógépes hálózatok karbantartásával foglakozik.

AZ ELŐADÁS RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA:

Előadásában a közösségi média (Facebook, Twitter, stb.) praktikus felhasználási lehetőségéről fog beszélni kiemelve a különböző, elsősorban alapítványokat érintő tevékenységek (pl.: eseményhirdetés, pénzgyűjtés) hatékonyabbá tételét az internet segítségével.

A 60-as 70-es években az amerikai diaszpórában élő magyar közösségek az akkor számukra elérhető hirdetési lehetőségeket maximálisan kihasználták, az az hirdettek újságba, levélben, rádióban és templomokban. Ma ez már nem elég. Ha része vagy egy magyar alapítványnak, templomnak vagy csak a magyar közösség aktív tagja vagy és ezek tevékenységét szeretnéd segíteni, akkor gyere el és hallgasd meg Zsolt előadását, ahol technikákat tanulhatsz, hogy minél kevesebb időbefektetéssel minél hatékonyabban tudj hirdetni a szociális médiában.

 

Péntek / Friday

5:00 pm

Terem / Room: LORAIN

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1053300_10151696238602278_1369001724_o.jpg

https://hungaria.org/uploaded/images/20030419-235611.jpg „Erdélyiek találkozója”:
Házigazdák: Toldy Ágnes és Molnár Zsolt

„Szeretettel várunk minden erdélyit ismerkedési fogadásunkra!”

25 évvel később –

akkori és mostani gondolataink a romániai 1989-es forradalom kapcsánKötetlen beszélgetésre hív minden érdeklődőt Csibi Lóránd, aki 18 évesen, kiskatonaként, aktívan részt vett a Brassóba zajló eseményeken.

C:\Users\Agi\Pictures\lori.jpgPara István erdélyi karikaturista
válogatott képeinek kiállítása

 

GREAT LAKES BALLROOM

(EXHIBIT HALL)

Péntek este nyitva lesz a kiállítóterem a Művészest megkezdésig
(7:00 p.m), majd ismét nyitva lesz a Művészest után.Exhibit Room open Friday evening till Literary programbegins at 7:00 pm; will reopen after the end of the program.

 

IRODALOM ÉS MŰVÉSZEST5

Hagyományaink szállnak nemzedékről nemzedékre”

A műsort rendezte: Russell Éva (Cleveland, OH)

Budapesti véndégszereplő: Sövegjártó Áron, színművész

Balla Zuzsanna (Detroit, MI), zongoraművésznő

Jelszavunkkal hívjuk meg az idei Irodalmi és Művészestre,
mely gazdag, változatos élményt nyújt!

Bevezetőként, a Cleveland-i Magyar Iskola diákjai, Pigniczky Enese és Somogyi Ferenc

 


 

A Művészest részletes tartalmát a helyszínen kiosztott műsorfüzet fogja tartalmazni. Bővebb ismertető a művészekről a honlapunkon vagy a Facebook oldalunkon található.

More detailed information about the artists and their musical pieces and other presentations are available in the Literary and Artistic program booklet, on our internet page, or in print form Friday evening at the event.

https://www.sovegjartoaron.hu/images/stories/aron-header-1.jpg

Sövegjártó Áron

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t31.0-8/s960x960/10553641_852901484741515_8589905382124606942_o.jpg fotok-szinhaz-gul fotok-szinhaz-liliomfi fotok-szinhaz-nyomorultak

Sövegjártó Áron múlt szereplései Gül Baba (operett) Liliomfi (vígjáték) Nyomorultak (Les Misérables) (musical

Sövegjártó Áron 1980. december 9-én született Sopronban. A bölcsőde és óvoda után hamar kiderült, hogy füle, ritmusérzéke és hangja is van Áronnak, ezért ének-zene tagozatos általános iskolába íratták be bölcs szülei. Elkezdett zongorázni és 8 évig nyűtte a hangszert és közben hallgatta a nővérétől Angliából kapott The Phantom Of The Opera (Az operaház fantomja) című kazettát angol nyelven és onnantól kezdve még jobban vonzódott a zene és színpad iránt.

Az iskolai szavalóversenyek megnyerése és az ”osztály bohóca” cím többszöri megvédése után egy közgazdasági középiskola, érettségi és GNM színitanoda elvégzése után színpadra is lépett és azóta is naponta láthatja őt a közönség különböző színházak deszkáin. 2002-ben kezdett el komolyan énekelni tanulni, mestere mai napig Zsazsa Tax. Egyaránt játszik prózai és zenés darabokban, bár Áron azt mondja, hogy igazán a zenés műfajokban érzi otthon magát.

Sample Title https://www.sovegjartoaron.hu/images/stories/aron-header-3.jpg

Céltudatos, humoros, kritikus, családcentrikus. Nős, felesége Hajnalka, kisfiuk Samu.

November 9-én volt a József Attila Színházban a premierje a Munkácsy, a festőfejedelem c. új magyar musical-nek, melyben Áron Paál László szerepét játsza. Több felvilágosítas kapható Sövegjártó Áron hivatalos weboldalán

https://www.sovegjartoaron.hu/

Balla Zsuzanna

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\Zsuzsanna Balla (1).jpgBalla Zsuzsanna zongoraművész, Erdélyben, Marosvásárhelyen született. Miután zongora- előadói diplomát szerzett, a marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar tagja lett. Szaktudását egyre tovább fejlesztette, különböző külföldi mesteri tanfolyamokon. Nemzetközi hírnevet és elismerést Franciaországban, Németországban, Magyarországon és Spanyolországban tett koncertjei során szerzett magának.

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\Zsuzsi Portre (1).jpg Az Egyesült Államokban Chicagóban és Los Angelesben áthatta a közönséget ahol négykezes párost játszott Szor Tamás művésszel. Az előadott Brams, Magyar Táncok című művei, nagy sikert arattak a közönség körében és tettek ismerté Balla Zsuzsa nevét.

Zenész es zeneoktató is. Jelenleg Ann Arbor-ban (Michigan) tanít és a Detroit-i magyar katolikus egyház zenei vezetője. Repertoárja széles: Bach-tol Janacek-ig, ám kedvenc zeneszerzői Chopin és Mozart

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\DSC_0201.jpgZsuzsanna Balla is a Hungarian piano artist. She was born in Transylvania, Romania and after receiving a Bachelor of Arts degree in piano performance she became the pianist of the Targu-Mures Symphony Orchestra. She had numerous performances in many European countries before immigrating with her family to the United States.

Zsuzsanna’s repertoire includes a wide pallet of classical piano pieces from Bach to Mozart, from Chopin to Liszt.

Currently she teaches piano in Ann Arbor, Michigan and is the music director and organist of Holy Cross Hungarian Roman Catholic Church, Detroit.

In the past few years, Zsuzsanna has toured the country from Chicago to Los Angles performing four-hand piano music with another talented Hungarian pianist, Tom Szor. Their Brahms Hungarian Dances series has been of great success and has earned excellent reviews.

Zsuzsanna is deeply involved in the local Hungarian community and is part of the following organizations:

  1. Hungarian Community of Friends (MBK) – board member
  1. Csipke Dance Ensemble
  1. Hungarian Heritage Preservation Circle
  1. Hungarian Arts Club

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\39C.jpg\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\Somogyi Ferenc portrait Oct 2014 (1).jpgBevezetőként, a Cleveland-i Magyar Iskola diákjai,

Pigniczky Enese

és

Somogyi Ferenc

 

 

 

https://www.meska.hu/img/product/normal/d/e/dekor_product_45176_111202090842_1.jpgPéntek / Friday

7:30 pm

Terem / Room: GREAT LAKES BALLROOM

https://www.meska.hu/img/product/normal/d/e/dekor_product_45176_111202090842_1.jpg

YOUNG ADULT ART EXHIBIT AND RECEPTION

The Dr. Imre Ladányi Foundation
Artistic Competition:

display & judging

NOVEMBER 20. SZOMBAT / SATURDAY: A MAGYAR KONGRESSZUS ÜLÉSEI

Az előadások változhatnak

A szombati rendezvényekre Cuyahoga, Lorain, Medina, Great Lakes Ballroom és Grand Ballroom előadóteremben kerül sor. Munkaelnökök a Magyar Társaság tisztikarának tagjai.

Szombat / Saturday

9:15 am

Terem / Room: CUYAHOGA

Szombat reggeli megnyitás / Saturday opening:
Dr. Nádas János (Canton, OH), elnökAz LIV. (54.) Magyar Kongresszus 2014 évi témája:„Magyar múltunk, magyar öntudatunk
Main theme of the 2012 Conference:
Hungarian Heritage, Hungarian Identity

Szombat / Saturday

9:30 am

Terem / Room: CUYAHOGA

Dr. Puskás Judit (Akron, OH): “Cutting Edge Research to Combat Breast Cancer: Replacing Traditional Chemotherapy with Targeted Polymer Drugs Delivered Locally from a New Non-Silicon Breast Prosthesis” (in English; audience may ask questions following in English or Hungarian)

 

Judit E. Puskas, Ph. D., P. Eng, AIMBE and IUPAC Fellow

Professor of Chemical&Biomolecular Engineering,

Polymer Science, Integrated Bioscience and Chemistry

Launched in 2012, the “GE Healthymagination Cancer Challenge” generated more than 500 ideas from 40 countries and more than 200 academic institutions and researchers. The University of Akron research team, led by material scientist Judit E. Puskas, Ph.D, in the College of Engineering, was among five innovation award winners. The other award winners include research teams at the Vanderbilt-Ingram Cancer Center (Nashville); Moffitt Cancer Center (Tampa); and a partnership between the Fred Hutchinson Cancer Research Center (Seattle) and the Uganda Cancer Institute (Kampala).

Since joining the faculty at The University of Akron in 2004, Dr. Puskas has helped develop polymer-based materials and coatings for use in medical devices and other industries. She received funding from the National Cancer Institute/National Institutes of Health in 2010 to further develop the technology to create a safer breast implant, one that is less likely to leak silicone. This polymer material also reduces the risk of inflammation in the tissue surrounding the implant, which often leads to painful tissue contraction and rupture of the implant. Even more intriguing to cancer researchers is the possibility of embedding drugs in the polymer coating to fight infection and inflammation, and target and destroy cancer cells. Dr. Puskas and her team at The University of Akron developed a process by which specific drugs can be synthesized and embedded in the polymer material, and released in the body after a mastectomy or reconstruction. She has been collaborating with Summa Health System in Akron, and the Cleveland Clinic, in the clinical application of her inventions. This presentation will discuss the integration of material science and cancer treatment from fundamental research to the bedside.

Dr. Puskas received a PhD in plastics and rubber technology in 1985, and an M. E. Sc in organic and biochemical engineering in 1977, from the Technical University of Budapest, Hungary. Her advisors were Professors Ferenc Tüdös and Tibor Kelen of Hungary, and Professor Joseph P. Kennedy at the University of Akron, Ohio, USA, in the framework of collaboration between the National Science Foundation of the USA and the Hungarian Academy of Sciences. She started her academic career in 1996. Before that she was involved in polymer research and development in the microelectronic, paint and rubber industries. Her present interests include the integration of breast reconstruction and cancer research, green polymer chemistry, biomimetic processes and biomaterials, living/controlled polymerizations, polymerization mechanisms and kinetics, thermoplastic elastomers and polymer structure/property relationships, and probing the polymer-bio interface. She is one of the editors of the new Interdisciplinary Reviews in Nanomedicine and NanoBiotechnology WIRE, Published by Wiley-Blackwell, and a member of the Advisory Board, of the European Polymer Journal. Until July of 2008 she was one of the two regional Editors with the highest citation index. She was also member of the IUPAC Working Party IV.2.1 „Structure-property relationships of commercial polymers”. Puskas has been published in more than 370 publications, including technical reports, is an inventor or co-inventor of 31 U.S. patents and applications, and has been Chair or organizer of a number of international conferences. Puskas has been awarded her first NIH grant (the first ever in the Department of Polymer Science) in 2010, and has had 5 NSF Grants since 2005, including a Special Creativity Extension in 2013. She is the recipient of several awards, including the 1999 PEO (Professional Engineers of Ontario, Canada) Medal in Research&Development, a 2000 Premier’s Research Excellence Award, the 2004 Mercator Professorship Award from the DFG (Deutschen Forschungsgemeinschaft, German Research Foundation), the LANXESS (previously Bayer) Industrial Chair 1998-2008, and the 2009 “Chemistry of Thermoplastic Elastomers” Award of the Rubber Division of the American Chemical Society, and the Woman of Achievement Award. She was elected Fellow of the American Institute of Medical and Biological Engineering AIMBE in 2010, and of the International Union of Pure and Applied Chemistry IUPAC in 2013. In 2012 she was one of the five winners of the GE Healthymagination Breast Cancer Challenge Award, selected from 400 international applications. Her research is now focusing on the integration of breast cancer diagnosis and treatment with breast reconstruction. She and her business partner just received a Phase II SBIR grant from NSF to demonstrate the effectiveness of her polymeric diagnostic agents, in collaboration with the Cleveland Clinic.

Professor Puskas has raised over $4 million for research in Canada, and over $10 million since joining the University of Akron. As a coinventor of the polymer used on the Taxus® coronary stent, Puskas helped the University of Akron generate more than $5 million in license fees.

https://www.biomerg.com

 

Szombat / Saturday

9:30 am

Terem / Room:

MEDINA

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQV2yAA3cjGQwu9MlkZyA_ens57gZJG2XstWExD9Pa9L8hABqsSEndre from Eszti- crop-2blue2.jpg

Megmaradni Pigniczky Réka legújabb dokumentumfilmje, bemutatja Szentkirályi Endre (Cleveland, OH)

In Hungarian,
with English subtitles

A Mhttps://www.bocskairadio.org/wp-content/uploads/2014/03/10153891_507687232669811_1053619538_n.jpgegmaradni Pigniczky Réka legújabb dokumentumfilmje, amely a kettős identitással foglalkozik. Azt a generációt mutatja be, amelyik 1956-ban menekült el Magyarországról és az Egyesült Államokban találta meg új otthonát. Magyar identitásukat közülük nagyon kevesen őrizték meg, ők viszont küldetésként tartottak ki mellette. A magyar iskolától a magyar cserkészetig, a néptáncon, valláson és a sporton keresztül adták át gyerekeiknek a magyarságot, a nyelvet, a kultúrát. Részben ők alapították és nagyrészt ők tartották fenn az amerikai-magyar „inkubátort”.

A Megmaradni c. filmben a velük készült történelmi interjúsorozat látható, eddig nem közölt archív filmfelvételekkel, fotókkal.

Szereplők: Böjtös László, Kálmán Szabolcs, Magyar Kálmán, Mészáros Andrea, dr. Nagy Károly, Szentkirályi Ödön és Vörös Katalin.

Réka Pigniczky’s film Megmaradi [Heritage] explores the topic of dual identity. Of those who fled Hungary and settled in the USA after the 1956 Revolution, very few retained their Hungarian identity. Yet, there were still those who felt that maintaining Hungarian identity was a calling, and maintained their Hungarian roots via Hungarian schools, the Hungarian scouts, folk dancing, religion, and sports. They passed on their Hungarian identity, language, and culture to their children. This film, via interviews, archival materials, and photographs explores how some were able to achieve this.

 

Szombat / Saturday

10:00

Am

Terem / Room: CUYAHOGA

https://www.myauthorwebsite.net/shari-vester/files/2012/05/cropped-header-img.jpghttps://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/ciu/44/75/fcb4619cd8450a7e9d9a73.L._V379981161_SX200_.jpg

Shari Vester (Palm Springs, CA)

Book signing and interview with author of her semi-autobiographical novel Degrees of Courage
(in English)

 

Degrees of Courage tells the story of three women of a Hungarian family, mother, daughter and granddaughter, their lives set against the most dramatic and turbulent decades of the 20th century. From 1900 through 1970, as historic events rumble on, each is confronted with problems beyond individual control, be it turn-of-the-century Victorian prejudice, devastating wars, or life under a terror-driven regime. To cope, they carried on with equal courage but with vastly different outcomes: one was able to overcome, one was destined to break under pressure, and one turned all to her advantage.
Although the story is semi-fictional, loosely based on family history, it also contains strong elements of historical truth familiar to many people, especially to Hungarians who lived through the horrors of WWII and the subsequent Communist takeover that led to a bloody revolt against the hated Stalinist dictatorship. Degrees of Courage is a testimony of what it took to live in an age and time when today’s “Let it be” mentality was simply unimaginable.

 

Szombat / Saturday

10-30-10-45 am

5Szünet: (Az szünet alatt, kérjük a 11:15 fórum beszélgetés hallgatóközonségét, kérdéseiket írják le és adják be az előre kiosztott kártyákra.)

Break time: (During break time, participants please write your questions, either in English or Hungarian, for our upcoming 11:15 Forum)

 

Szombat /
Saturday10:45 amTerem / Room: CUYAHOGA

https://pannonhirnok.com/wp-content/uploads/2014/09/240_2399614_2501.jpgDr. Szakács Imre főkonzul-helyettes nemzeti összetartozás tanácsos (New York / Budapest)

Bemutatjuk dr. Szakács Imre főkonzul-helyettes nemzeti összetartozás tanácsost, és a résztvevő MO-i ösztöndíjasokat és gyakornokokat
[Introducing our participating Hungarian Scholars and Interns]

A FŐKONZUL-HELYETTES ÚRRÓL:

Korábban, 1999 és 2002 között Orbán Viktor kormányában az Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára, 2002 és 2014 között pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke. A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuljaként pedig a nemzeti összetartozás tanácsosa itt a New York-i Főkonzulátuson. Főfeladata a keleti parti magyar diaszpórával történő kapcsolattartás. A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Stratégiája fontos célokat fogalmaz meg a diaszpóra magyarság és a Magyar Állam együttműködésére. Ezen célok megvalósítása közös ügyünk, ennek érdekében szeretne együttdolgozni az USA-ban élő magyarsággal. A főkonzul-helyettes úr öt gyermekes, 2 unokás jogász.

 

Szombat / Saturday

11:15 am

Terem / Room: CUYAHOGA

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\ida lieszkovszky linked in.jpghttps://tempty.files.wordpress.com/2012/01/orban-viktor.jpg

Fórum beszélgetés: Téma: „Ha lenne alkalmad, mit kérdeznél Orbán Viktortól?” (Az előtevaló szünet alatt, kérjük a fórum beszélgetés hallgatóközonségét, kérdéseiket írják le és adják be az előre kiosztott kártyákra.)

Programvezető:
Hargitai Lieszkovszky Ida

 

12:30

Grand Ballroom

Ticket pre-order/pre-purchase required for both luncheon and speaker.

Jegyek csak elővételben kaphatók.

Társasebéd / Ünnepi szónok:

Dr. Megyesy Jenő,

Miniszterelnöki főtanácsadó: „Hidegháború utáni 25 év
magyar szemszögből”[Keynote Speaker, Senior Policy Advisor to the Prime Minister of Hungary, talk will be given in Hungarian, afterward questions from the audience in either Hungarian or English]

 

Dr. Megyesy Jenő 1945-ben született Budapesten, majd az 1956-os forradalom után az USA-ba távozott. 1969 és 1971 között az Amerikai hadseregben szolgált, Vietnámban is (Bronz Csillag Kitüntetést kapott). Nyelvtudása: magyar, angol és német. Végzettségei: 1972-ben a Denveri Egyetemen, Colorado államban jogi doktorátust szerzett, majd 1967-ben a Tulsai Egyetemen, Oklahoma államban BA diplomát szerzett politikatudományból. 1965 és 1966-között a Bécsi Egyetemen, Ausztriában tanult.

Szakmai tapasztalatai között megemlítjük, hogy 2010 óta Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója. 1994 és 2010 között a Dufford & Brown, P.C., Ügyvédi Iroda igazgatójaként dolgozott. Cégek, önkormányzatok és magánszemélyek jogi képviseletét látta el, a környezetvédelem teljes szakterületén ismerős, és az amerikai ügyfelek képviseletét is ellátta Közép-Európában. 1978 és 1994 között a Saunders, Snyder, Ross & Dickson, P.C., Ügyvédi Irodában tevékenykedett, mint elnök (4 éven keresztül), és mint társtulajdonos, ahol környezetvédelmi kérdésekben, cégek, közigazgatási szervek és magánszemélyek jogi képviseletét látta el, lobby, jogalkotási, engedélyezési, végrehajtási és peres eljárásokban, valamint egyéb vitás, de nem peres ügyekben munkálkodott. Amerikai ügyfelek képviseletét látta el Magyarországon, és tanácsadást végzett az Egyesült Államok és Magyarország kormányzati szervei számára. 1975 és 1978 között az USA Környezetvédelmi Hivatalában dolgozott, mint helyettes tanácsos, ahol a hivatalt képviselte a környezetvédelmi törvények és rendeletek felülvizsgálata és módosítása során, valamint engedélyezési eljárásokban, továbbá állami hivatalok és vállalatok tájékoztatását végezte a szövetségi környezetvédelmi követelményekkel kapcsolatos kérdésekben. Egyéb jogi kérdésekben és engedélyezési ügyekben is dolgozott, mint jogtanácsos. 1973-1975 között a Colorádói Főügyészség helyettes főügyész asszisztenseként dolgozott, ahol közigazgatási szervek részére történő tanácsadással, jogi, jogszabály-előkészítési és végrehajtási kérdésekkel foglalkozott, valamint közigazgatási szervek képviseletét látta el polgári perekben.

Egyéb tevékenységei közül megemlítjük, hogy 1994 és 2011 között Magyarország tiszteletbeli főkonzuljaként szolgált Colorado és Wyoming államokban. Volt elnöke a Colorado Ügyvédi Kamara Környezetvédelmi Szekciójának, korábbi igazgatósági tagja a Dél-Külvárosi Park Alapítványnak, és a Colorádói Magyar Klub elnöke 8 évig.

Jenő Megyesy was born in Hungary and, after the 1956 Hungarian Revolution and residing temporarily in Austria, he came to live in the USA, where he obtained degrees in political science and law. He also studied at the University of Vienna. He also served in the US military in Viet Nam, for which he was awarded a Bronze Star. Mr. Megyesy worked for the Colorado Attorney General’s Office and built up a successful legal practice, focusing on environmental law. He was the president and a shareholder at the law firm of Saunders, Snyder, Ross and Dickson P.C. and director at Dufford & Brown P.C.. From 1990 to 2010, he was Honorary Consul General of Hungary in Colorado.  He was active in numerous non-profit and charitable organizations. Presently, he is a Senior Advisor to the Prime Minister of Hungary.

 

Szombat / Saturday

2:00 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

Kovács Katalin Zsuzsanna(buffalói Calasanctius Program ösztöndíjasa): „Körkép a 2007-2013 között Európai Uniós forrásból megvalósult fejlesztésekről”

C:\Users\MPERES~1\AppData\Local\Temp\DSC_0075.jpg

AZ ELŐADÓRÓL:

Kovacs Katalin Zsuzsanna kecskeméten született, magyarországi munkahelyje a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága, mint osztályvezető

AS ELŐADÁS TÉMÁJA:
2007-2013 közötti programozási időszakban rengeteg projekt valósult meg Európai Uniós forrásból. A támogatásra különböző csatornákon keresztül lehetett pályázni. A kiírások egy része ágazati operatív programok keretében történt, és a támogatásokat különböző minisztériumokon osztották ki. Ezeknek a projekteknek a megvalósítása az egész országra egységesen kihatott. Voltak viszont olyan kiírások is, melyek regionális szinten járultak hozzá a felzárkóztatáshoz, a régió vonzóvá tételéhez, és munkahelyteremtéshez. Az előadásban első sorban ezekről a projektekről lesz szó, bemutatva a fő fejlesztési tématerületeket, illetve minden régióból egy-egy sikeresen megvalósult fontos fejlesztést.

 

Szombat / Saturday

2:00 pm

Terem / Room: LORAIN

Falk Viktor5

Szt Laszlo kereszt.gifSzt Laszlo.jpgSzent Lászlo Rend évi közgyűlése, v. Falk Viktor (Cleveland, OH), Törzsszéktartó (USA), Helyettes főkapitány elnökletével.

Utána következik
Dr. Tápay Miklós (Cincinnati, OH)

előadása: „Gróf Tisza István megújult tisztelete””

AZTapay-crop copy ELŐADÓRÓL:

Dr. Tápay Miklós 1928-ban született Szombathelyen. 1946-ban érettségizett a ciszterciták budai Szt. Imre Gimnáziumában. Miután a történelem, napi politika és külpolitika mindennél jobban érdekelte, diplomáciai pályára készült, de majd az orvosi pályát választotta és a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. 1956-ban a kórház Forradalmi Bizottságának elnökévé választották és emiatt 1956 decemberében menekülni kényszerült. 1957 februárjában érkezett az Egyesült Államokba, és gyermekgyógyász szakorvosként magánrendelőjében dolgozott Cincinnatiban. Cikkeit az Amerikai Magyar Újság, a müncheni és hazai szerkesztésű Nemzetőr, a Demokrata, a Magyar Nemzet, a nagykőrösi Kék Nefelejts, a beregszászi Kárpátalja és a marosvásárhelyi Népújság fogadták el közlésre. – 1997 óta minden évben előadott a Clevelandi Magyar Kongresszuson.

 

Szombat/ Saturday

2:30 pm

Location TBA at Registration Table

C:\Missing Folders & Files\Documents\mt-04\Fozes Elemer - bor.jpg

C:\Missing Folders & Files\Documents\mt-04\Fozes - szakacsok negyen.jpg

C:\Missing Folders & Files\Documents\mt-04\Fozes - szakacsok negyen - 2.jpgWine Tasting,
Host Elemér Mészáros (Cleveland)

Borkostoló
Mészáros Elemér(Cleveland, OH) rendézésében

Bi-lingual English/Hungarian

 

Magyar Borkostolóhttps://m.cdn.blog.hu/vi/vilagfalu/image/magyarbor.jpgC:\Missing Folders & Files\Documents\mt-04\MT 04 fozes DÖME ÉS ELEMÉR.jpg

 

Szombat / Saturday

3:15 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

Arthur Allan Bártfay (Columbus, OH):
“ Growing Up Hungarian in the USA”

(in English / angol nyelvű előadás)

https://scontent-a-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/546141_381977828500552_474350548_n.jpg?oh=564721fde3b0ec5972a440d98a1c1019&oe=54DDF213https://scontent-b-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/536551_381976015167400_748140023_n.jpg?oh=be1bcddd14bdedfc0d29e8a95547b00b&oe=54EF4228

Arthur Allan Bártfay receives the Árpád Academy Award from the Árpad Academy Secretary General Lél Somogyi (left) and Dr. John Nádas, President of the Hungarian Aosssciation (center) in 2012.

Az Árpád Akadémia főtitkára Somogyi Lél (balra) és dr. Nádas János a Magyar Társaság elnöke (középen) átjadjak Bártfay Arthur Allannek az Árpád Szövetséig díszjelvényét, 2012.

ABOUT THE SPEAKER:

Arthur Allan Bártfay is a past president (1980s) of the Columbus, Ohio Branch 129 of the William Penn Association. He was born on a farm near Flint, Michigan to Hungarian parents who immigrated to America in 1912. He earned a BA & MA from Michigan State University in East Lansing. He had a career in commercial & public broadcasting, retiring –after 25 years–from the staff of The Ohio State University. In 2005, he taught conversational English to teenagers in Temesvár, Transylvania. In 2010, he delivered a paper at the American Hungarian Educators Association at the U of Szeged in Hungary, entitled “The Legacy Louis Kossuth’s 1851-52 American Visit: five Kossuth villages (in New York, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Mississippi), two Kossuth townships (in Wisconsin & Maine), and one Kossuth County (in Iowa).” The paper was accompanied by information about and pictures from the eight locations). The material was provided to the Széchényi Library in Budapest & Szeged, and to the libraries of Miskolc & Tiszaújváros.

 

Szombat / Saturday

3:45 pm

Terem / Room: CUYAHOGA

Németh Iván(buffalói Calasanctius Program ösztöndíjasa):

„Hidegháború-magyar kémek”

DSCN1514.JPG
AZ ELŐADÓRÓL:
Németh Iván Budapesten a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, több cégnél dolgozott Magyarországon, majd 2011-től 2013-ig Erie-ben tanult „Applied Intelligence” szakon. Feleségével és három kisgyerekével él Erie-ben, jövőre költöznek vissza Magyarországra.AZ ELŐADÁS RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA:A tavalyi 2013-as kongresszuson Belovai Istvan tevékenységet ismerhettük meg. Belovai volt a legismertebb magyar, aki a hidegháborúban a CIA-nak dolgozott. Kik voltak rajta kívül azok, akik magyar állampolgárként szintén az USA-nak dolgoztak? Rimner Gábor és Halmi Zoltán tevékenységéről szól az előadás.

 

NOVEMBER 39-én, SZOMBATON: GRAND BALLROOM
Kérjük kedves figyelmüket: Jegyek csak elővételben kaphatók, az ajtónál nincs jegyárusítás.
Please note: Ball tickets MUST be pre-ordered, since no tickets will be sold at the door.

6:30 pm

GRAND BALLROOM

DÍSZVACSORA és MAGYAR BÁL

GALA BANQUET & HUNGARIAN BALL

Érkezés, asztalfoglalás / Cocktails (cash bar)

Bálelnökök / Ball Chairmen
Nádas Krisztina és Tábor Mátyás

Elsőbálozóink / Debutants

Ország Andrea és Ruzics Éva

Kisérők / Escorts

Pigniczky Keve és Viiberg Alex

220 - Copy

(2013 elsőbálosk, édesapjukkal)

https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1456542_10202289755032724_2027013072_n.jpgIma / Prayer by Rt. Rev. Dr. Csaba Krasznai, First Hungarian Reformed Church

Díszvacsora és Hagyományos Magyar Bál

Az Árpád Akadémia érmeinek átadása:

Farkas Tibor
Dr. Puskás Judit
Shari Vester

Dr. Ladányi Imre Alapítvány Müvészeti Pályázat eredményhírdetése

Kérjük, a torlódások elkerülése érdekében
érkezzünk korábban!

Elsőbálozóink és nyitótáncosaink bemutatása

Presentation of Debutantes and Opening Dancers

A zenét a tánchoz New Jerseyből a „Magyar Kálmán Quartet

zenekar szolgáltatja. / Dancing to the music of the
Kálmán Magyar Quartet” from New Jersey
Traditional & Ballroom Music

C:\Users\MPERES~1\AppData\Local\Temp\Picture of KM at Piano - jpeg.jpg

https://i.ytimg.com/vi/Lk8c-za7N1o/maxresdefault.jpg

A „Clevelandi Magyar Cserkész Regös Csoport”

Palotást mutat be,
Tábor Mátyás és Szélpál Zsófia vezetésével.

https://www.clevelandregos.org/

 

Lel-tux-3NOVEMBER 30.án, VASÁRNAP / SUNDAY
Terem / Room: CUYAHOGAAZ ÁRPÁD AKADÉMIA XLVIX. ÉVI RENDES KÖZGYÜLÉSE KERETÉBEN A MAGYAR KONGRESSUS ZÁRÓ NAPJA:Elnököl: Somogyi F. Lél – főtitkár (Cleveland, OH)

 

Vasárnap / Sunday

9:00 am

Terem / Room: CUYAHOGA

https://labatlan.hu/content/Labatlan/942/w191h225/istentisztelet.jpg

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\fénykép. Adam.jpgHorváth-Hegyi Ádám
(Columbus, OH, Trinity Lutheran Seminary): Istentisztelet

Horváth-Hegyi Ádám Nyíregyházán evangélikus gimnáziumban érettségizett 2008-ban, majd a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi karára nyert felvételt. A pécsi évek alatt szerzett tapasztalatok, a materalista barátokkal való beszélgetések, a világ közvetlen megismerése, és nem utolsó sorban Isten állandóan hívogató szava egyre inkább a lelkészi hívatás felé terelgette. Sok hezitálás, vívódás, imádkozás után engedve Isten akaratának kiiratkozott az orvosi egyetemről, és 2012-ben elkezdte a budapesti Evangélikus Hittudomány Egyetemen a teológus-lelkész szakot. Azóta se bánta meg a nagy váltást. Ebben a tanévben a columbusi Trinity Lutheran Seminary-n tanul ösztöndíjas hallgatóként.

Az Istentisztelet evangélikus liturgia szerint lesz, és az igehirdetési textus az aznapi útmutatói textus alapján, ádvent első vasárnapjára kijelölt Máté evangélimában levő igeszakasz lesz: Máté 21, 1-9 (Jézus bevonul Jeruzsálembe)

 

Vasárnap / Sunday

10:00

am

Terem / Room: CUYAHOGA

Negyeliczky Eszter
(Calasanctius Program scholar):
“Conductive Pedagogy and the Pető Institute”(in English)
C:\Users\MPERES~1\AppData\Local\Temp\117.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/-686rgpEwlj8/UUSVKow1qoI/AAAAAAAAAGI/W2Cs9MlCrHw/s750-no/24280_394695420625697_94442812_n.jpgABOUT THE PRESENTER:

Eszter Negyeliczky graduated from the Pető Institute in 2009 with a double diploma of conductor-kindergarten teacher. First she found employment in England as a conductor, then she moved back to Hungary and started working for the Pető Institute’ s International Young Adult Group. She worked in several abroad projects of the Institute in Italy, Croatia and Syria and participated as a group leader in the International Summer Camp of 2013. She won a scholarship from Calasanctius Training Program in the same year and is currently working on her Masters at Mercyhurst University, Erie PA in their Special Education program. She expects to finish her degree in December 2015.

ABOUT THE PRESENTATION:

Conductive Education (CE) is a method established in the 1950s by Dr. András Pető that considered a new way of rehabilitation of motor disabled children and adults whose dysfunction was due to damages to the central nervous system. Conductive Education is based on the idea that our nervous system possesses flexibility and a capacity to form new neural connections and this ability can be mobilized with the help of a properly guided, active learning process. It was one of the first therapies to consider disability as an educational challenge and not as a biological problem. Professor Pető’s Conductive Method teaches new ways to carry out coordinated and integrated actions through comprehensive education and daily routines. The program pays special attention to self-care, voluntary functions and motivation and one of the special features is the importance of educating in groups. The final aim of Conductive Education is to help the motor disable reintegrate into society and lead life as independently as possible. Professor Pető’s method gained an acceptance in Hungary until it was named a Hungarikum by the Hungarian government in 2006 and spread worldwide as well.

 

Vasárnap / Sunday

10:30

am

Terem / Room: CUYAHOGA

Dr. Gárdosi Rita
(MO-i Fulbright ösztöndíjas,
Cleveland State University):
„Magyar mint idegen nyelv tanítása”
https://media.licdn.com/mpr/mpr/shrink_500_500/p/1/005/087/00a/066198e.jpg

DSC_1839

Balra: Dr. Gárdosi Rita és Dr. Greg Sadlek a CSU Bölcsésztudomány karának dékánja. Dr. Sadlek a 2013-as Magyar Kongresszus vendégeként irta alá a CSU-Fulbright szerződést.

Szeptemberben a Cleveland State Egyetem magyarul tanulni vágyóknak nyílt meg az alkalom, hogy felvehetnek olyan kurzust, ahol megtehetik, hogy elsajátítsák a nyelvet és a közép európai kultúrát. A tanár pedig egy világjárta nő, hiszen a magyarországi egyetem után Franciaországban szerezte meg doktori végzettségét, ahol több éven keresztül tanított is. Dr. Gárdosi Rita hatalmas tapasztalattal rendelkezik, kutatása során a nyelvtanulás és a fordítási elméletre öszpontosított, megállapítva egy eredményes tanítási módszert. Oktatási területei: magyar nyelv (kezdő, középhaladó, haladó); Közép-európai kultúra; a magyar fonetika; a magyar nyelvészet. Köszöntő fogadást rendeztek szeptember 5.-én dr. Gárdosi Rita tiszteletére. A Cleveland State University, a Modern Nyelvek Tanszéke és az Egyesült Magyar Egyletek hívta meg a vendégeket abból a célból, hogy bemutassa a 2014/2015-ös tanévben Magyar nyelv és kultúrát oktató Fulbright ösztöndíjas vendégtanárt. Az ösztöndíjas teljes mértékben ellátja a  feladatát, amely a fogadó intézményben folyó oktatás és tananyagfejlesztés a magyar tanulmányok területén, valamint a magyar mint idegen nyelv, magyar irodalom és kultúra oktatása. Munkájával gazdagítja a tanszék képét és elsődlegesen a magyar nyelvet.

AZ ELŐADÓRÓL:

Dr. Gárdosi Rita ebben a tanévben magyar nyelvet és kultúrát oktat a Cleveland State Egyetem Modern Nyelvek Tanszékén Fulbright vendégoktatóként.Budapesten született és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett Magyar nyelv és irodalom illetve Magyar mint idegen nyelv szakon. 2008-tól a párizsi Sorbonne egyetemen tanított hat évig Magyar nyelvi lektorként. 2012-ben, Párizsban szerezte meg doktori címét Nyelvészetből és Nyelvtanítási módszertanból.

Dr. Rita Gardosi is a Fulbright visiting professor of Hungarian Language and Culture in the Department of Modern Languages at Cleveland State University. She was born and raised in Budapest where she earned two Master’s degrees in Hungarian language and literature and Hungarian as a foreign language from Eötvös Loránd University. From Budapest, she moved to the University of Sorbonne Nouvelle Paris III where she worked for six years as a Hungarian lecturer and assistant professor in Hungarian linguistics. During her time in Paris she also earned a doctorate in Linguistics and Language Teaching, graduating in 2012 with a specialization in Languages, Literatures and Societies.

 

Vasárnap / Sunday 11:00 am

Terem / Room: CUYAHOGA

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQlrXbshderq0ML5kiVlxjPe7fAfnt3R7UbWsY_WJBR0cV_4JO2Rg ZÁRÓNYILATKOZAT
— A Kongresszus ünnepélyes bezárása —
— Himnusz —

 

Vasárnap / Sunday

1:00 pm

MISE:

Sz. Imre templomban, minden résztvevőt szeretettel várnak

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\Picture2.jpg

MASS:

St Emeric Hungarian Catholic Church

1860 West 22nd Street Cleveland, OH 44113

\\kermit\home$\mpereszlenyi\Downloads\148148_514271955251602_1668054747_n.jpg

 

[khattachment]