Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

56. MAGYAR KONGRESSZUS – Program Beszámoló

56. Clevelandi Magyar Kongresszus Beszámoló

2016, November 25-27-e között, immmáron 56. alkalommal került megrendezésre a clevelandi Magyar Társaság hagyományos, évente megrendezett Magyar Kongresszusára. Ezen kongresszus tekintélyes múlttal rendelkezik, ahol a korábbi években megfordult minden neves, emigrációban élő magyar író, művész, gondolkodó. Ahogy teltek az évek, az igények is változtak, így a tudományos vonalat bár megtartották, de fűszerezték a kongresszust néhány könnyedebb témával és előadással is. Hagyományukhoz híven az előadásokat mindig is magyar nyelven tartották. Ez a mai napig sem változott abban az értelemben, hogy többnyire magyar nyelven folytak az értekezletek, bár tény, hogy négy előadást angol nyelven tartottak meg éppen azért, hogy akár más érdeklődőket is bevonzanak.

Ugyanakkor a kongresszus mellett mindig is fontos szerepet kapott az, hogy az Árpád Akadémia tagjai és vezetősége elismerésükről tegyenek tanúságot az emigrációban, diaszpórában élő, neves, magyar értékeket őrző honfitársaknak.

A kongresszus – ahogyan a korábbi években is – most is változatos programokat kínált az érdeklődő közönségnek. Az idei teljes programfüzet az alábbi linken megtalálható: https://hungarianassociation.com/2016/11/15/56-magyar-kongresszus-programfuzet

Pénteken az ünnepélyes megnyitó után máris a tudámány világának sűrűjébe kalauzolt bennünket Dömötörffy Zsolt, majd a borkóstolás és a magyar borok világán át gondoskodott arról Juhász Péter és Pólya Viktor – két fiatal, tehetséges borszakértő, akik a Calasanctius Training Program diákjai, hogy választ kapjunk a kérdésre: világhírüek-e a magyar borok? A vallások rövid összehasonlító bemutatása után lélekben Csíksomlyóra zarándokolhattak az egybegyültek Mezei András atya segítségével, aki tömör összefoglalójában a vallásokat a fő filozófiájuk mentén mutatta be, majd a tavalyi évben, a clevelandi kis csapat Csíksomlyón tett zarándoklatának lelkületét adta át néhány kép és élmény megosztása által.

Pénteken, miután kötetlenebb beszélgetésekre is sor kerülhetett az ebéd ideje alatt, a falatozást megkoronázta a borkóstolás, melyre kedvet csinált az előtte lévő elméleti ismertető a borokról. Ezt követően a hadtörténet repülős vonalán szárnyalt tovább a koferencia, ahol dr. B. Stenge Csaba – a MikesKelemen Program clevelandi ösztöndíjasa osztotta meg, immáron két évtizede folyó kutatását ebben a témában. Itt megtudhatták a részvevő a szakértő elmondásaiból, hogy bizony, mekkora veszteség érte a nemzetünket ezen a téren is a háborúk után, hiszen a repülőket könnyebb volt mindig is pótolni, de a szellemi és szakmai tudást, amit akár egy pilóta is jelentett, azt nagyon nehéz volt – hiszen több éven át tartó, nagyon komoly kiképzésben vettek részt mindig a repülős katonák.

Ahogy korábban sem, úgy az idén sem maradhatott el az a kiállítás, mely a magyar népművészet, a magyar könykiadás, a magyar ipar egy-egy szegmensét mutatta be, illetve egy neves erdélyi fotós, Kuti Zoltán képeinek kiállítását is megtekinthették az érdeklődők. Ez alkalommal mutatta be könyvét dr. Tápay Miklós „Legyőzötten győztesek” és v. Falk Viktor, a “Fire, Iron and Blood” címmel, mely a II. Világháború magyar honvédjeiről szól.

 

Hogy kötetlenebb körökben ki-ki megmutathassa tudását a nap folytatásaként be lehetett nevezni a “Ki mit tud” versenybe, majd kissé Erdélybe kalauzoltlák a közönséget az előadók. Előbb Toldy Ágnes az 56-os megtorlások erdélyi vonaláról beszélt, akinek előadása különösen lélekhez szólt, hisz szemléltetései és a saját édesapjától származó történetek megosztásai mind éreztették ennek az elnyomásnak a súlyosságát a hallgatósággal. Majd Simon-Benedek Zsuzsa és jómagam kicsit a székely, adventi népszokások forgatagába invitáltuk az előadásunk során az érdeklődőket, s a kitartó figyelmet jó, finom ízek kóstolásával jutalmaztuk, hisz meg lehetett kóstolni a toros káposztát és a jó, székely túrós puliszkát amit nem csak ebben az időszakban fogyasztanak a székely emberek.

A finom falatokat a szórakozás követte, hiszen a new yorki székhelyű Pilvax színtársulat felejthetetlen élményben részesítette a közönséget.

 

A szombati napon újból előadások sorozatával találkozhattak a részvevők, amelyek során főképp a pszichológia és a cserkészet szolgálati területeibe tekinthettek dióhéjban be az érdeklődők.

Előbb a cserkészet kapot teret, ugyanis Jablonkay Péter, aki Németországban él és a KMCSSZ (Külföldi Magyar Cserkészszövetség) I. kerületének parancsnoka bemutatta az idén megjelent könyvét a “Megmaradás kulcsa” című előadás keretében. Majd Fogarasi Miklós, a New York Körzet parancsnoka fórumbeszélgetésre invitálta a jelenlévőket és ez által végzett szolgálat magyarság-megtartó erejével kapcsolatos kérdéseket tárgyaltak.

 

A konferencia díszvendége, dr. Becze Izabella, a Civil Összefogás Fórumának alapítója a díszebéd keretében tartotta meg előadását, melyben felhívta a liberalista gondolkodásmód veszélyeire a figyelmet a “Megmaradni… embernek, magyarnak, nemzetnek” című előadása során. Többek közt elmondta, hogy milyen nagy veszély az, hogy a nagyhatalmak be akarják olvasztani a kis nemzeteket, illetve a mai liberalista nézetek mekkora veszélyt jelentenek nem csak a magyar, hanem minden nemzet számára.

Ezt követte egy pszicológiai előadássorozat angol nyelven, melynek témái között szerepelt a rákbetegséggel való megküzdés hogyanja, a tudatalatti agy a működése, kritikus gondolkozás, illetve a reklámfogások hatásainak következményeiről is többet tudhattak meg az érdeklődők dr. Papp Klára, dr. Fogarasi Miklós, dr. Buvár Ágnes és dr. Nádas János segítségével. Ezzel párhuzamosan pedig sorra került a Szent László Rend évi közgyűlésére is ahol dr. Tápay Miklós tartott előadást: „A Román kommunista vezetők és a Securitate szerepe az ’56-os forradalmunkban”

A délutáni programok alatt a Pilvax színtársulat a gyermekek számára szókimondókás, gyermekjátékos programot kínált.

 

Majd a koktélozás után, mely ráhangolásképpen szolgált, megkezdődhetett a kongresszus Bálja, melyen bemutatkozott a két első bálozó is, majd a regös cserkészek gyönyörű palotással kápráztatták el a vendégeket. Ezt követően az Árpád Akadémia vezetősége átadta kitüntetéseit Farkas Dezsőnek, az Észak-Amerikában élő magyarok szocilógiai kutatásaiért, illetve Jablonkay Péternek is átadták az akadémia kitüntetését az új cserkészkönyvének megjelenése címén.

 

Ugyanakkor a Ladányi pályázat nyertesét, Gyermán Mónikát is díjazták az est folyamán. A bálon a jó hangulatról a Harmónia zenekar gondoskodott, illetve ők biztosították a táncos lábú közönségnek a talp alá valót.

Vasárnap pedig v. Falk Miklós rövid előadásával indult a nap, aztán egyház és demokrácia viszonyáról is szó esett Gyöngy Ádám, Calasanctius ösztöndíjas jóvoltából. Az 56. Magyar Kongresszus  záró nyilatkozat elfogadását követően a szállodában istentiszteletre, illetve a Szent Imre templomban pedig szentmisére került sor.

 

Ahogy az előző években is, sikerrel szolgálta a rendezvény az amerikai és egyben összmagyarságot is, úgy azzal a bizalommal tekintünk a jövőbe, hogy ez a konferencia így tud még sok éven át fennmaradni és szolgálatot betölteni.

Pethő Krisztina, Clevelandi Körösi Csoma ösztöndíjas