Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

2007. Őszi Tájékoztató

word-image MAGYAR TÁRSASÁG

P.O. Box 771066,
Cleveland, Ohio 44107, USA
Telefon: (216) 228-4089
(216) 521-7183
2007. októberi szám

Tájékoztató

 

 

 

 

 

A CLEVELANDI MAGYAR KONGRESSZUS ÉRTESÍTÉSE

A XLVII. Magyar Kongresszus
Ünnepeljük Wass Albert életét, műveit és szellemét

Tisztelettel köszöntöm minden kedves olvasónkat. Szeretettel meghívom jöjjenek el, legyenek részei Találkozónknak, osszák meg véleményüket, tartsanak előadást szakterületükből. A novemberi viszontlátásig,
dr. Nádas János, a Magyar Társaság elnöke

 

 

***

 

 

Nádas Gyula  Dr. Nádas Gyula Zoltán
1905 – 2007

Elhunyt dr. Nádas Gyula, a minap 102 éves korában, a clevelandi Magyar Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Hosszú élete végéig fárad-hatatlanul dolgozott az amerikai magyarságért. Isten Veled Gyula bátyánk!

 

 

***

 

 

Wass  A XLVII Magyar Kongreszszus alkalmával ünnepeljük Wass Albert életét, műveit és szellemét. Találkozónkat megnyitjuk megemlékezéssel Wass Albert születésének 100 éves évfordulójának hajnalán.
Hozzánk is szól búcsúzó szavaival melyeket, az ő szerkesztésében utolsó alkalommal megjelenő amerikai újságban jegyzett 1989-ben: „…a könyvek megmaradnak, s a nyomtatott betű szívós erejével továbbra is harcolnak Erdély nagyjaiért – ahogy lehet. Szívem mélyéből köszönöm annak a maroknyi hűséges magyarnak az önfeláldozó kitartását, akik mindvégig mellettem maradtak és lehetővé tették, hogy legalább ennyit megtegyek. …Hadd búcsúzzam tőlük a Szentírás szavaival: «Ismertessétek az igazságot s az igazság szabadokká tészen!»
Jöjjenek el tekintsék meg a Wass Albert eredeti könyveinek kiállítását, film ismertetőjét és hallgassák meg az Irodalmi és Művész esten elhangzó vers, vetíttet képes előadásokat és erdélyi dal csokrokat. Wass de Czege Huba is eljön közénk megemlékezni Édesapjáról

 

A kongresszusi napok folyamán szeretettel várjuk Wass de Czege Hubát is, Wass Albert fiát, aki eljön közénk megemlékezni Édesapjáról.

 

 

***

 

 

Krónika XLVI

A Krónika felbecsülhetetlen érték
A Krónika felbecsülhetetlen érték nemcsak annak tartalma miatt, de bizonyítja az emigráció működését és szeretett szülőhazánk iránti áldozatkészségeinket az utókor számára. Még karácsonyi ajándéknak is kitűnő. Ára US $20.00.
− Lél F. Somogyi

 

 

***

 

 

Gáncs Péter  A történelmi egyházak mai helyzete Magyarországon

E címmel tart előadást Ft. Gáncs Péter evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének a fő-pásztora. A püspök tagja az Evangélikus Világszövetség Központi Tanácsának, s az Egyházak Világszövetsége Központi Bizottságának is.
Több könyvet publikált az ifjúságnevelés tárgykörében, számos cikke jelent meg főképpen egyházi szaklapokban.
Püspökké választása előtt a hazai evangélikus rádió-missziónak volt az országos igazgatója és a rádióműsorok szerkesztője. Jelenlegi szolgálati körébe tartozik a hazai és a Nyugatra és tengerentúlra került magyar evangélikusok közötti kapcsolatok ápolása és erősítése.

 

 

***

 

 

Iozsa Erika  IRODALMI ÉS MŰVÉSZEST
Péntek esti műsorunk része:
Iozsa Erika Wass Albert versekkel lép fel a Magyar Találkozó péntek esti művész programján.
Iozsa Erika, Erdélyi diák, a Kolozsvári Apáczai Csere gimnáziumban Humán-angol szakon végzett. Most Buffaloban tanul a Trocaire Collegeban a dr. Forgács Péter ösztöndíj programja által. Hetedikes korában az Aranka György nyelvművelő versenyen első helyezettet nyert.
Ettől kezdve több szavaló versenyen vett részt: Gyergyószentmiklóson, Dézsen, és Brassóban is. Szegeden a Reményik Sándor szavalóversenyen is sikeresen végzet.

 

 

 

További információk a csatolmányban

 

 

 

[khattachment]