Hungarian Association, P.O. Box 771066

Lakewood, OH 44107

+1 216-651-4929

magyar.tarsasag@gmail.com

50. Magyar Kongresszus – Filmek

FILMEK

 

November 26., Péntek

 

10:00-12:00 Bűn és Bűntelenság: Beszélgetések Biszku Bélával (66 perc, magyar)

Biszku BélaBiszku Béla 1989 óta visszavonultan él  és soha senkinek nem nyilatkozott korábbi tetteiről. Két újságíró, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás elhatározta, hogy így vagy úgy, de eljtunak Biszku Bélához, az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik fő (és még élő) alakjához, és lényegében szembesítik tetteivel, illetve megkérdezik tőle nem kéren-e bocsánatot.

 

 

 

1:30-4:00 A Hídember (145 perc, magyar)

Egy 2002-ben bemutatott magyar filmdráma, Hídembermely gróf Széchenyi István életét mutatja be, Bereményi Géza rendezésében. A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában és egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született, magyar arisztokrata életét mutatja be.A  Napóleon bukása utáni években az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. A megszégyenített asszony hirtelen halála végzetesen megváltoztatja a léha fiatalembert, aki azontúl a felelősség megszállottja lesz és nagy művek létrehozásával akar úrrá lenni sorsán.

Egy nagyszabású barátság és egy különös, minden akadályokon felülemelkedô újabb szerelem segítségével a gróf a korszak híres politikusa lesz, a magyar ellenzék vezére – és ezzel szándékai és neveltetése ellenére a Habsburgok ellenfele. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődést akarja szolgálni. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázkódtatják meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba. Amíg elborult elmével vegetál egy Bécs melletti magánszanatóriumban, rémlátomásai valóra válnak: a Monarchia különös kegyetlenséggel torolja meg a magyar provincia lázadását. Barátait kivégzik és az engedetlen ország az övéhez hasonló apátiába süllyed. Ekkor a már öreg gróf csodás hirtelenséggel, visszanyerve régi képességeit és energiáját, úgy dönt, hogy felrázza hazáját és egy utolsó, nagy játszmába kezd a Birodalommal.

 

4:00-5:00 ÁVÓsok (dokumentumfilm, 59 perc, magyar)

Magyarország húsz éve lépett a rendszerváltás útjára, azonban vannak olyan tabutémák, amelyeknek feltárásában a mai napig sem történt semmi. 1994-ben elkészült egy filmtrilógia, amelyet közvetlenül elkészülte után be is mutattak, aztán gyorsan el is tűnt. Azóta dobozban pihen. Kik azok, akik féltik tőlünk a tudás szabadságát, s kik azok, akik dobozba kényszerítették egy olyan terrorszervezet történetét, amely egy egész ország életét megnyomorította? A dokumentumfilmek a tamogatok szerint kizárólag a történelemmel, a rendszerváltás előtti 45 évvel foglalkoznak, rendszerváltás utáni politikai megnyilvánulásokat, pártnézeteket nem tartalmaznak. Független film, mégis betiltották.

 

8:30 Inkubátor (magyarul és angolul)

InkubátorA film rendezője, Pigniczky Réka. Ha valaki magyar, de Amerikában születik és nevelkedik, akkor mi képen lehet magyar és amerikai egyaránt? Erre a kérdésre ad választ az Inkubátor című dokumentum film

 

 

 

 

 

 

 

November 27., Szombat

 

9:30-11:15 No Subtitles Necessary (2008, angol, 96 perc)

Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrök történetét meséli el.nosubtitles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2:00-3:30 Dracula’s Shadow – The Real Story Behind the Romanian Revolution (90 min., angol)

draculaAz 1989 december 15-i romániai forradalomról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4:00-5:00 Részletek Puskás Hungary filmből, (60 perc, magyaru)

A kispesti Puskás Ferenc meséje, kivételes lövőkészségű futballista,puskas aki az Aranycsapat tagjaként érte el legnagyobb sikereit, 1952-ben olimpiai bajnoki címet. Filmforgató: Almási Tamás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[khattachment]